Keräilylista

Villa, Askainen

ABL-Laatat - referenssit - uima-allas ja ulkoalue

Askaisten merimaisemiin rakennetun villan luonnonmateriaalit vain paranevat ja kaunistuvat ajan myötä.

Askaisiin rakennettu villa on hurmannut omistajansa niin, että he viettävät merimaisemissa nyt suurimman osan ajastaan. Turkulaiselle pariskunnalle kakkoskodin suunnitellut arkkitehti Rami Eräpohja sai käytännössä vapaat kädet piirtämiseen, tosin tonttiin rajautuvan Naturan ja kartanomiljöön maisemamääritysten puitteissa. 

– Tällaisen mittakaavan projekteja sattuu harvoin arkkitehdin uralla kohdalle. Täysi vapaus laajentaa valinnanvaraa, ja toisaalta kokemus tuo tietämystä. Kun saa vapaat kädet, silloin myös haluaa suunnitella niin hyvän kuin vain osaa. Omistajat olivat myös mielellään suunnitteluprosessissa mukana ja piirustuspöydällä syntyi useampia versioita, Eräpohja kertoo projektista. 

Luonnollisia tunnemateriaaleja

Talon koillisreunan betoniseinää pitkin kiipeää köynnöksiä, jotka sulauttavat koko talon vehreyteen. Eräpohjan suunnittelun lopputuloksena syntyi maisemaan kauniisti sulautuva, luonnonläheinen ja luonnonmateriaaleihin pohjautuva villa. 

– Kohteen erikoisuus liittyy pintamateriaaleihin. Pinnoilla ei olla käytetty tippaakaan maalia, eikä yhtäkään kipsilevyä - ainoastaan kiveä, keramiikkaa ja puuta, Eräpohja kertoo.

Kohteeseen tehtiin lukuisia yksilöllisiä ratkaisuja. Yksi Eräpohjan omista suosikeista ja onnistunein materiaaliratkaisuista on viinikellarin lattiamateriaaliksi valitut perinteiset Cotto Manetti i Figlin terrakottalaatat. Laattaa on valmistettu Italiassa jo satoja vuosia, ja kädentaito näkyy sekä tuntuu. Laatassa on tarinaa ja tunnelmaa.

– Laattojen askeltuntuma on hyvä ja röpöläisyys täydellinen. Se jättää mielikuvan, että lattia tuntuu melkein pehmeältä. Kaikille talon pinnoille valittiin vain luonnonmateriaaleja, jotka patinoituvat ajansaatossa kauniisti ja vain paranevat vanhetessaan. Kolmenkymmenen vuoden päästä talo on parhaimmillaan.

Sisustussuunnittelija Jenni Haaslahden mukaan materiaalien tärkeänä roolina on luoda kodikasta tunnelmaa, joka sopii niin arkkitehtuuriin kuin ympäristöönkin.

– Pintamateriaalien laadukkuus, ajattomuus ja tuntu olivat tärkeitä kriteereitä. Materiaalina tammi ja musta väri ovat ajaton yhdistelmä. Koska materiaalien ja värien valikoima haluttiin pitää hillittynä ja tilat tunnelmallisina, päädyimme tekemään kylpyhuoneista ja vessoista pääväreiltään melkein mustat - vain kalusteet ovat tammea. Sama teema jatkuu myös keittiössä, jossa tammikalusteiden parina ovat musta taso, allas ja hana, Haaslahti kertoo.

– Vessojen ja kylpyhuoneiden laatat ovat pinnoiltaan melkein mattaa, jotta yleisilme säilyy rauhallisena. Materiaalin tuntu, ilme ja aitous olivat kriteereinä mustien laattojen valinnassa. Kaikissa talon materiaaleissa on siis sama johtoajatus: aitous, laadukkuus ja tuntu. Mikäli materiaali näyttää hyvältä ja houkuttelee koskemaan, on yhdistelmä täydellinen, Haaslahti kiteyttää. 

Meyer Turku Oy:n johtava arkkitehti Rami Eräpohja myös kehuu kohteen miellyttävää äänimaailmaa: huvilan alakatot ovat puusäleikköä, joiden taakse on piilotettu akustiikkalevyt. Talossa on erikoisuutena myös oma hissi, joka kuljettaa asukkaat saunomaan. Täällä on helppo viihtyä.

Lattiat alakerrassa uima-altaalla, ulkoportaissa ja kesäkeittiössä sekä uima-altaan reunat, pohja ja kiipeilyseinä: La Roche Blanc, sarjatuotteessa useita eri koko- ja pintavaihtoehtoja.
Uima-altaan päätyseinä: I Marmi di Rex Marble Gray Lucido 160x320cm suurlaattaa, työstetty ABL-Leikkaamossa.
Keittiön ja wc-altaiden tasot: Via Lattea Graniitti, työstö ABL-Leikkaamo.
Viinikellarin seinät: Rex Ardoise Noir 40x80cm RT Grip, lattia: Cotto Manetti Argille Cromatice Antracite 40x40cm R11B.
WC:n seinien laatoitus: Cromtech Cool 5.0 60x60cm Naturale, lattia sama sarjatuote kokoa 5x5cm mosaico matt.