Keräilylista

ABL Leikkaamo toteuttaa vaativatkin mittatilaustyöt

ABL Leikkaamo on suunnittelijoiden apuna kaikissa mittatilauspintoja vaativissa hankkeissa. Olemme erikoistuneet keraamisten levyjen ja laattojen sekä luonnonkiven muotoiluun.

ABL Leikkaamo on suunnittelijoiden toteutusapuna erilaisissa rakennus- ja sisustusprojekteissa sekä vaativimmissakin toteutuksissa. Työn hedelmiä saatiin ihailla ABL Artesan x Samuji Designer -näyttelyssä 2016.

Samuji Housen Erottajankadun myymälässä oleva näyttely esittelee, mitä tapahtuu, kun laatta-artesaanille ja suunnittelijoille annetaan vapaat kädet - eli suunnittelijat, joiden materiaaleina on yleensä kangas ja paperi, ovatkin nyt tarttuneet keramiikkaan ja luonnonkiveen, laatta-artesaanin tärkeällä avustuksella. Lopputulos on jotakin, mitä tällä saralla ei ole ennen nähty.

Pasi Kärkkäinen-Tunkelo ”Edge Table Lamps”

Esillä on yhteensä 13 luonnonkivistä, kuten onyxista ja marmorista, sekä keraamisista suurlaatoista valmistettua taideteosta ja tuotetta, joiden inspiraationa ovat olleet niin runot, kansantarut kuin toiveetkin. Teokset ovat graafisen suunnittelijan Aya Iwayan, muotoilija Pasi Kärkkäinen-Tunkelon sekä ABL Leikkaamon laatta-artesaanin Tapio "Tave" Silvastin käsialaa. 

Aya Iwaya ”A Living Form”

"Ayan graafiset työt olivat todella selkeitä, niihin piti vain löytää sopiva tapa saada ne esille. Pasin kanssa taas lähdimme liikkeelle hänen melko valmiista ideoistaan ja luonnoksista, joihin piti etsiä materiaali ja viimeistellä toteutus. Osa ideoista sai suoraan alkunsa esimerkiksi kiven ulkonäöstä tai ominaisuudesta", Tapio Silvast kertoo näyttelyn syntyprosessista.

Itseoppinut keraamisten laattojen ja luonnonkivien artesaani

ABL Leikkaamon Tapio Silvast on itseoppinut laatta-artesaani, jonka kiinnostus erityisen haastaviin, suunnittelua ja aikaa vaativiin luonnonkivien ja keramiikan työstötöihin alkoi kolme vuotta sitten, kun ABL:n laattaleikkaamo aloitettiin ja ensimmäinen työstökone, CNC-siltasaha, hankittiin.

"Sen jälkeen kun tajusin uusien koneiden ja erilaisten luonnonkivien luomat mahdollisuudet, aika paljon on tullut pajalla omalla ajalla testailtua ja perehdyttyä aiheeseen. Materiaalioppia olen saanut myös Italiasta", Tave kertoo osaamisensa taustoja.

Hän korostaa, että luovuutta ja omaa näkemystä tarvitaan paljon.

"Suunnittelen myös itse ja välillä muokkailen asiakkaiden suunnitelmia, jotta ne olisivat toteutettavissa."

Tämä työ on paljon muutakin kuin leikkaamista, jyrsimistä, hiomista, kiillottamista, kasaamista ja asentamista." - Tapio Silvast, ABL Leikkaamo

Tuhat keraamista tasoa ja erikoisprojekteja

Erikoisprojekteja saapuu ABL Leikkaamoon noin 10–20 vuodessa. Pääasiallisesti ABL Leikkaamo valmistaa yli tuhat keraamista pöytätasoa vuodessa.

Mikä tekee erikoisprojektista haastavan, se riippuu monesta asiasta.

"Haastavia toimeksiantoja ovat usein sellaiset työt, joissa halutaan käyttää niin isoja kiviä kuin mahdollista. Tosin niissä ei ole haastavaa niinkään työstöt vaan mitoitus, kuljetus ja asennus. Marmori on myös materiaalina melko arvokasta, joten aina sitä haluaa, että työ onnistuu kerralla – samaa erää ei ole välttämättä enää saatavilla, jos jokin menee rikki", Tave kuvailee. 

Joskus käy niinkin, että on sanottava ”ei” asiakkaan pyynnölle. Silloin on yleensä kyse siitä, että pyydetty asia on yksinkertaisesti joko liian iso – tai pieni – toteutettavaksi. Mutta yleensä näissäkin tapauksissa kompromissiratkaisu löytyy.

Mutta mikä onkaan leikkaamon seuraavaa haaste?

"Yksi 450 kiloa painava graniittisaareke pitäisi kuljettaa ja asentaa 4. kerrokseen", Tave vastaa.

Eiköhän sekin onnistu, näiltä ihmeidentekijöiltä.