Keräilylista

Tiesitkö tämän ABL Leikkaamosta?

Kiinnostuitko ABL Leikkaamon mahdollisuuksista omaan projektiisi?

Ota yhteyttä:

Vettä, hiekkaa ja timantteja – sekä dataa ja poranteriä. Näiden voimin taituroidaan päivittäin ihmeitä ABL-Laattojen omassa leikkaamossa, Helsingin Kirkonkyläntiellä.

ABL Leikkaamo on vuosien kokemus ja täydet valmiudet erityisesti keraamisten materiaalien työstämiseen. Kookkaiden, parhaimmillaan jopa yli kolmemetristen suurlaattojen osuus leikkaamon työstöistä on noin 80 prosenttia. Loput 20 prosenttia on luonnonkivien työstämistä. Hiekan ja veden yhteispeliin perustuvalla vesileikkurilla ja vesijäähdytteisellä timanttisahalla toteutetaan päivittäin asiakkaiden toiveita laidasta laitaan, vain taivas on rajana.

 

Suunnittelun ammattilaisten apuna

Se on vaikuttava näky, kun massiivisen vesijäähdytteisen timanttisahan käsittelyssä luonnonkivi taipuu muotoon kuin muotoon! Etenkin arkkitehdit, suunnittelijat ja taiteilijat kääntyvät ABL Leikkaamon puoleen halutessaan toteuttaa projekteissaan keraamisista laatoista ja luonnonkivistä yksilöllisiä erikoisratkaisuja – ovat ne sitten Kiasmaan taiteilijan toivomuksesta tehty kivitaustalevy tai vaikka julkisivuun mittatilauksena poratut keraamiset levyt.

 

ABL Leikkaamossa tehdään mittatilauksena porraslaatoituksia urituksineen, kerroksien numeromerkintöjä ja yritysten logoja upotettuna muuhun keramiikkaan, julkisivulaattoja saumaurituksilla ja jiirileikkauksilla. Lista on loputon. Myös kalusteiden pinnoitus keramiikalla yleistyy – tästä esimerkkinä Artekin myymäläkalusteet. CNC-kone ja vesileikkurit mahdollistavat isojen suurlaattojen leikkaamisen tarvittavaan kokoon – upotuksineen ja läpivientireikineen – jo ABL Leikkaamossa. Suosituin tuoteryhmä ovat keraamiset tasot keittiöihin ja kylpyhuoneisiin sekä niihin saumattomasti sopivat yhtenäiset välitilat. – ABL Leikkaamostamme valmistuu vuosittain yli tuhat keraamista ABL tasoa, vahvistaa Henri Forsman leikkaamosta.

Koneen ja ihmisen saumaton yhteistyö

 

Ennen kuin leikkurit käynnistetään, on leikkaamossa läpikäyty monta työvaihetta.

 

Alussa arkkitehdillä tai suunnittelijalla on tietty visio tilasta ja pinnasta, jonka perusteella leikkaamossa käynnistyy perusteellinen suunnittelutyö: leikkaamon asiantuntijat suunnittelevat kaikki leikkausten yksityiskohdat visuaalisuutta, kestävyyttä ja käytettävyyttä ajatellen.

 

Kun suunnitelma on valmis, tiedot ohjelmoidaan koneelle ja leikkuri aloittaa työn.

Mutta millaiset toimeksiannot ovat laattaleikkaajalle haastavimpia?

– Vaativimmat  tehtävät  ovat yleensä luonnonkiviprojekteja. Mitä huokoisempi ja herkempi kivi, sitä helpommin se saattaa työstövaiheessa mennä rikki. Yhden bookmatch-pinnan (marmorista leikataan symmetrisiä, peilikuvana toistuvia kuvioita) kanssa saattaa joskus mennä useampi päivä, Henri paljastaa.

– Vaativia ovat myös monitahoiset, useasta palasta tehtävät kohteet ja niiden suunnittelu ja sovittelu niin että asennusvaiheessa kaikki menisi mahdollisimman helposti ja lopputulos olisi mahdollisimman hyvä, hän lisää.