Keräilylista

Uimahalli kuin luksuskylpylä – elämyksiä Ähtärissä


#elämykset, #erottuvuus ja
#erikoislaatoitukset – ABL-Laatat apunasi:

ABL-Laattojen tuotteilla luotiin erikoinen, erottuva kylpylä-uimahalli Ähtäriin.

Yksilöllinen, erilainen. Näin voisi kuvata Ähtärin uutta uimahallia, jossa uuden ajan kunnallinen uimahalli ja luksus spa kohtaavat saman katon alla, yhtenäisenä elämyksenä.

– Ähtärin uusi uimahalli sijaitsee eläinpuiston ja hotelli Mesikämmenen yhteydessä. Tilaajalla oli halu tehdä spamainen, kuntalaisten käyttötarpeet ja matkailunäkökulman yhdistävä uimahalli, kertovat projektiarkkitehti Sami Logren ja sisustusarkkitehti Maiju Koskela, Studio Puisto Arkkitehdit Oy.

Ratkaisu on valoisa, seesteinen ja muotokieleltään hyvin hillitty kokonaisuus. Erilainen ja erottuva.
Inspiraatiota on ammennettu alkuperäisestä, vuonna 1976 valmistuneesta Hotelli Mesikämmenestä, jonka suunnittelivat arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen. Suomalaisten meriitteihin lukeutuu muun muassa kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko.
Hotellin yksi erityispiirteistä on, että kävijä ikään kuin astuu luonnon sisään: pääkäytävän varrella peruskallio ja betonirakenteet on jätetty näkyviin.

– Hotelli Mesikämmenessä on todella hienoja kalliokäytäviä ja betonirakenteita. Rakennus polveutuu kauniisti maastoon, laskeutuen Hankaveden rantaan. Halusimme kunnioittaa hotellin arkkitehtuuria ja tuoda sen suunnitelmaamme arkkitehtonisesti ja pintamateriaalien avulla, Koskela sanoo.

Ähtärissä päästään nauttimaan uudesta kylpyläuimahallista toukokuusta 2024 alkaen. Uimahallin omaleimaisen ilmeen luovat betonipinnat, ympäröivä luonto, tunnelmallinen ja seesteinen sävymaailma sekä suurista ikkunoista tulviva valo.

Seesteisen spa-tunnelman kulmakivet

Koskelasta on tärkeää, että materiaali käy vuoropuhelua ympäröivän luonnon kanssa. Seesteisestä spa-tunnelmasta kiinni pitäminen tarkoitti pintamateriaaleissa hillittyä väripalettia.

– Uima-altaiden suuret vesipinnat taittavan sinisen turkoosiin, joten tuntui turhalta tuoda allastiloihin ylimääräisiä värejä ja sävyjä. Kun kyseessä on kuitenkin kunnallinen uimahalli, jota määrittelevät omat rakennus- ja esteettömyyssäädökset, meidän piti käyttää myös kontrasteja, mutta niissäkin löydettiin hillitympi ratkaisu, Koskela kertoo.

Tarvittavat korostevärit, ratamerkinnät ja portaiden huomioraidat askelmissa toteutettiin yhdellä ruskeanpunaisella korostesävyllä, joka toistuu myös pukuhuoneissa. Uima-altaankaan ei ole aina pakko olla aina vitivalkoinen – nyt pääaltaan vaaleanharmaat laatat sointuvat tiloissa laajoina pintoina nähtävän kivikuosisen ABL Grainstone-laatan sekä seinien betonipintojen kanssa.

–Olen todella tyytyväinen laattavalintaan, joka on ABL:n Grainstone. Lopputuloksesta haluttiin seesteinen, ja sarja tuki sitä, sillä siitä löytyi samalla kuosilla eri kokoja sekä paljasjalkaluokituksen B- ja C-pinnat, sanoo Koskela.

Ähtärin uimahallissa haluttiin panostaa suuriin laattakokoihin. Grainstonesta löytyy kokojen skaalaa 60x120cm laatasta useisiin erilaisiin mosaiikkeihin. Tämä mahdollistaa eleettömät siirtymät tasaisilta yhtenäisiltä pinnoilta kaatoihin, jossa tarvitaan pienempää laattakokoa.

– Oli hienoa, että laattapinta saatiin pidettyä samana kauttaaltaan, vain laattakoot vaihtelevat eri käyttöalueilla.

Tummaa ja rauhaisaa

Grainstonea on hyödynnetty kauttaaltaan terapia-allastilassa. Tumma allas luo vahvan spa-vaikutelman. Myös uimahallin pukuhuoneissa sekä pesutiloissa tunnelma on tummempi ja rauhaisa.

– Se luo turvallisen ja rauhallisen olotilan kaikille uimahallin kävijöille, Koskela pohtii.

Koskelalle on tärkeää luoda aikaa kestäviä ratkaisuja. Uimahalleissa ja kylpylöissä keraamisten pintojen tulee kestää kymmeniä vuosia kovaa märkätilarasitusta.

ABL-Laatat toimitti projektiin uimahallin sekä pesutilojen laatat ja uimahallirakentamiseen erikoistuneen Sopron rakennuskemiantuotteet. ABL-Laatat on mukana projekteissa tukena niin suunnittelijoille kuin teknisen neuvonnan osalta laatoittajille.

– Yhteistyö ABL-Laattojen kanssa sujui loistavasti. On hienoa, että meillä on oma yhteyshenkilö, johon voi olla kaikissa asioissa yhteydessä ja asiat sujuvat ripeästi – oli kyse sitten mallilaattojen toimituksesta tai halutaan puntaroida yhdessä erilaisia ratkaisuja, Koskela sanoo.

– ABL-Laatat on luottotoimittaja Suomessa, koskaan ei tarvitse kantaa huolta vaan aina löytyy ratkaisu!

 

Yhdessä innovativisten eurooppalaisten kumppanien kanssa ABL etsii ja tarjoaa toimivimmat kokonaisratkaisut kuhunkin uimahalli- ja kylpyläprojektiin. Luissa ja ytimissämme on kokonaisvaltainen projektipalvelu aina tuotteiden valinnasta ja suunnitelman mallinnusavusta alkaen kohteessa tehtävään tekniseen tukeen saakka.