Keräilylista

Julkisivukeramiikka yhdistää menneen ja tulevan

Kiinnostuitko julkisivukeramiikan mahdollisuuksista?

  • sovitaan tapaaminen showroomille tai toimistollesi
  • toimitamme mallipalat suunnittelijoille ympäri Suomen
  • Laita viestiä yrityspalveluumme tai lähimmälle projektimyyjällesi

Julkisivukeramiikan resepti on ollut vuosituhansia liki sama, mutta moniulotteinen muotokieli ja kehittyneet valmistusmenetelmät antavat uusia työkaluja julkisivusuunnitteluun. Poimimme esiin insipiroiva esimerkkejä, jotka ammentavat materiaalin historiasta ja luovat tulevaa – lisää Poimintoja keramiikan eri teemoista löydät täältä.

Vaikka keramiikan ydinolemus ei ole tuhansien vuosien aikana muuttunut, sen visuaalisuus ja toiminnallisuus on ottanut jättimäisiä harppauksia julkisivukeramiikan tuotekehityksen myötä.  ABL-Laattojen valmistajakumppanit tuottavat julkisivukeramiikkaa tilauksesta täysin projektikohtaisesti. Julkisivun yksityiskohtiin on mahdollista vaikuttaa niin muotojen, värien, lasitteen kuin mittojenkin osalta.

Uudet lasitustekniikat

Lasitteilla voidaan toteuttaa elävisiä ja uniikkeja julkisivupintoja, jotka säilyttävät ulkoasunsa muuttumattomana säiden ja ajan kulutuksesta huolimatta. Upea esimerkki lasitustekniikan hyödyntämisestä on Espoon Hepokorven sähköasema, jonka on suunnitellut Kivinen Rusanen Arkkitehdit. Arkkitehti Tuomas Kivinen korosti, että värillä oli julkisivuprojektissa tärkeä rooli.

– Vihreän värin piti olla eläväisen vaihteleva ja kuten luonnossa, väri ei saanut olla homogeeninen, Kivinen toteaa.

ABL-Laattojen kanssa yhteistyössä löytyi ratkaisu, joka täytti vaatimukset: Fusion Glazing Dark Green -lasitetut julkisivulaatat ovat yksilöllisiä ja uniikkeja sävymaailmaltaan. Havainnekuva valmistumassa olevasta rakennuksesta ohessa, hankkeesta lisätietoa täällä.

Ohessa myös kuvia Fusion Glazing Dark Green -julkisivulaatan malleista.

Mielikuvitusta kutkuttavia 3D-muotoja

Profiilimuotolaatat mullistavat käsityksen julkisivulaatoista.
Turun Teknologiakiinteistöjen rakennuttaman GeneCity-rakennuksen julkisivuja verhoavat keraamiset Kerapanel profiilimuotolaatat ja sauvat. Niiden rytmi pääsee oikeuksiinsa auringonvalossa.
Noin 6300 neliömetrin kokoinen GeneCity valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä, jolloin rakennus pääsee esiin kaikessa upeudessaan – ohessa jo esimakua rakennusvaiheesta.

Profiilimuotolaattojen ja customoitujen keraamisten sauvojen muotokielen käyttö yleistyy rakennusten julkisivuissa – ohessa esimerkkejä erilaisiin kansainvälisiinprojekteihin toteutetuista muodoista. 

Ajattomia klassikoita: julkisivut sintratusta tiilestä

Keraamisen julkisivun käyttöiäksi lasketaan tyypillisesti vähintään 100 vuotta. ABL:n valikoimassa olevat sintratut julkisivu- ja maatiilet ovat klassikoita rakennusperinteessä, mutta myös niitä valmistetaan yhä enemmän kohdekohtaiset erityispiirteet huomioiden. Tiilistä saa kohdekohtaisesti suunniteltuja muotoja aina 60x60cm kokoon saakka, sekä erikoispintoja, -lasituksia ja -viimeistelyjä.

Viereinen kuva London Tate Modern, kuva: Anke Müllerklein.

Alla olevat punatiiliset rakennukset ovat Herzog & de Meuron arkkitehtien suunnittelemasta Vitra Design Museon julkisivusta – arkkitehtonista vaikutelmaa on tehostettu samansävyisillä maatiilillä ja julkisivujen halkaistuilla tiilipinnoilla. Kuvat: Romy Picht.

Alkuperäistä kunnioittava julkisivusaneeraus – uutta teknologiaa hyödyntämällä

Valikoimassamme on aina ratkaisuja, jolla voidaan toteuttaa historiaa ja alkuperäistä rakennusajankohtaa kunnioittavia julkisivusaneerauksia.

Julkisivulankkujen ja -levyjen digiprinttaustekniikalla pystytään luomaan alkuperäistä ilmettä kunnioittavat uudet pinnat. Esimerkkinä ohessa turkulainen maamerkki, As Oy Linnarinne, jonka alkuperäiset julkisivulaatat olivat tulleet elinkaarensa päähän. Nyt Linnarinne paistattelee uudessa loistossa Aurajoen perinteikkäänä maamerkkinä: ruutujakoa ja eläväistä keraamista pintaa mukailevat uudet julkisivulankut toteutettiin digiprinttitekniikkaa hyödyntäen ABL:n pitkäaikaisen kumppanin, saksalaisen Agrob Buchtalin tehtailla. 

 

 

 

Arkkitehtoniseen keramiikkaan panostava Buchtal sai kesäkuussa 2024 sijoittajakseen ja strategiseksi partnerikseen Meta Wolf Groupin, joka investoi digitaalisiin ja ekologisiin muutosprojekteihin rakennusalalla. Meta Wolf Group keskittyy energiaintensiivisiin tuotteisiin, joita voidaan valmistaa ilmastoneutraalisti aurinkoteknologian avulla. Buchtalin ja Meta Wolf Groupin yhteinen suunta digitalisaation ja vihreän teknologian aloilla avaa uusia näkymiä keramiikkatuotannolle Saksassa.

 

 

Ennustetaan, että ilmastonmuutos kasvattavaa entisestään rakennusten julkisivuihin kohdistuvaa säärasitusta. Kun pitkäikäisten, rasitusta kestävien ja arvonsa säilyttävien julkisivujen merkitys korostuu, keraaminen julkisivuverhous puoltaa paikkaansa materiaalivalinnoissa – tutustu ABL-Laattojen julkisivuratkaisuihin ja jätä meille yhteydenottopyyntö, niin etsitään täsmäratkaisu projektiisi.