Keräilylista

Tutustu yli 100-vuotiaan ABL-Laattojen kotitalon historiaan

Kirkonkyläntie 103:ssa, Helsingin Siltamäessä, sijaitsee ABL-Laattojen kotitalo – samassa rakennuksessa ovat toimisto, varasto ja showroom sekä myymälä. Samalla tontilla, uudemmassa kiinteistössä toimii ABL Leikkaamo.

 

  • Valmistumisvuosi: 1919
  • Taloa on ylläpidetty ja restauroitu sen alkuperäistä henkeä kunnioittaen
ABL-Laatat - laattojen kotitalo sijaitsee yli 100-vuotiaassa tehdaskiinteistössä Helsingin Siltamäessä.

ABL-Laattojen myymälä, varasto ja toimisto sijaitsevat punatiilisessä, vuonna 1919 valmistuneessa rakennuksessa osoitteessa Kirkonkyläntie 103, Siltamäki Helsinki.

Helsingaa-joki tunnetaan nykyään Vantaanjokena. 1300-luvulla se oli alueensa valtasuoni ja hyvä lohijoki. Suuri Rantatie – nykyään myös Kuninkaantienä tunnettu – rakennettiin väyläksi Viipurin ja Turun välillä. Suuren Rantatien ja kalaisan Vantaanjoen risteys oli hyvä kauppapaikka. Sinne perustettiin Helsingin pitäjän kirkonkylä, jossa käytiin kauppaa ja käytiin järjestettiin vuosittain markkinat. Kuninkaantien yli rakennettiin kivestä ja puusta silta. Sillan toisessa päässä sijaitsevalla tontilla toimi kestikievari, jossa matkalaiset söivät, majoittuivat ja vaihtoivat hevosia.

Kun ensimmäinen rautatie Helsingistä Hämeenlinnaan rakennettiin, kievaritoiminta siirtyi Tikkurilaan. Kestikievarin tontilla aloitti nahkurinverstas,joka jalosti nahkoja ja turkiksia.

Liikepaikka oli hyvä ja läheinen Vantaanjoki varmisti veden saannin tuotantoa varten. Nahkurinverstas laajeni tehtaaksi, Helsingin Turkisteollisuus Osakeyhtiöksi vuonna 1919. Samaan aikaan Kirkonkyläntien varteen kohosi komea tiilitalo.

Tehdas työllisti parhaimmillaan yli 70 henkilöä. Vaikka turkistuotteiden valmistajat panostivat laatuun, ajat muuttuivat ja turkisten käyttö väheni.

Syksyllä 2004 alkoi Kirkonkyläntie 103:n uusi elämä, kun vanhoihin teollisuustiloihin alettiin rakentaa myyntinäyttelyä ABL-Laatoille. Nyt samalla tontilla sijaitsevat myymälä, varasto, leikkaamo ja toimisto, joista toimitetaan keraamisia laattoja ympäri Suomen.