Keräilylista

Siltasairaalan sisustusarkkitehtuuri hyödyntää keraamisia laattoja monipuolisesti

Projekti:
Siltasairaala

Käyttöönottovuosi:
2023

ABL-Laatat - referenssi Siltasairaala - keraamiset laatat monipuolisessa käytössä sairaalan sisustusarkkitehtuurissa

Meilahden sairaala-alueelle rakennettu Siltasairaala otettiin käyttöön alkuvuodesta 2023. Sen väri- ja materiaalisuunnittelun kattoajatuksena kulkee kaupunkilainen sairaala.

– Sisustuksessa haettiin yksinkertaisuutta ja selkeyttä, kertoo sisustusarkkitehti Hanna Tjukanov AW2 -arkkitehdeilta. Siltasairaalan sisustusarkkitehtuurista vastasi työyhteenliittymä Team Integrated, ja Tjukanov on ollut projektissa loppuvuodesta 2017.

Kaupunkilainen sairaalakonsepti

Kaupunkilaisen sairaalan sisäpintamateriaalien värimaailma heijastaa Helsinki-värikarttaa, joka on kokoelma rakennuskonservaattori Thorvald Lindqvistin tutkimia ja taltioimia Helsingin julkisivuvärityksiä eri aikakausilta.

Paitsi visuaaliseen konseptiin, sairaalan pintamateriaalien pitää vastata myös teknisiin ja toiminnallisiin korkean hygieniatason vaatimuksiin. Tässä keraaminen laatta on vahvoilla.

– Laatan tekniset ominaisuudet ja käytännöllisyys vaikuttivat sen käyttöön sairaalatiloissa. Siltasairaala poikkeaa muista viime vuosina rakennetuista sairaaloista siinä, että laattaa hyödynnettiin verrattain paljon, Tjukanov sanoo.

– Aulatiloihin haluttiin lattialaatat, joissa on kitkaa ja mahdollisimman valoisa vaaleanharmaa sävy. Koska pääsisäänkäynti Siltasairaalaan sijaitsee Kolmiosairaalan puolella, lattioille ei kantaudu suuremmin likaa ulkoa.

Minimalistinen väripaletti

Värien käyttö haluttiin pitää suuressa sairaalahankkeessa minimalistisena ja yksinkertaisena. Värit toimivat sairaalaympäristössä opasteena. Siltasairaalan leikkaussalit on sijoitettu kolmeen kortteliin, joista yksi on poltetun oranssin värinen, yksi vihreä ja yksi sininen. Kun kulku vie pääsisäänkäynnistä syvemmälle rakennukseen, värit kylmenevät horisontaalisesti. Kerrosvärit on valittu toiminnallisuuden ja rakennuksen hahmon mukaan.

– Sairaalan käsienpesupisteistä 90 prosenttia on laatoitettu samalla vaaleanharmaalla seinälaatalla. Leikkausosastolla on hyödynnetty värillistä laattaa kirurgisella käsienpesupisteellä. Suuren laattapinnan päälle on tehty säilytystilaa varusteille ja tarvikkeille. Leikkaussalien ulkopuolella sänkyparkit merkittiin värillisellä laatalla, joka täsmää lattiamateriaaliin ja kalusteisiin.

Keraamista laattaa lattioista kattoterassille

Siltasairaalassa keraamista laattaa on hyödynnetty monipuolisesti myös sen näyttävällä kattoterassilla, joka on asennettu erityisten jykevien terassitukijalkojen päälle. Näin 20 millimetrin paksuisten terassilaattojen alle saa piiloon johdot ja muun tekniikan, ja laattoja voi tarpeen tullen vaikka vaihtaa. Lopputulos on minimalistinen ja selkeä.

Millaisia ajatuksia Tjukanovilla on keraamisista laatoista sairaaloiden pintamateriaalina ja millaisten laattakokojen hän näkee yleistyvän pinnoilla?

– Sairaaloissa on ensisijaista panostaa hygieniaan. Laattakoot ovat menossa keskisuuren laatan suuntaan, sillä siivous arvostaa suuria, tasaisia pintoja. Pidän laattaa yhtenä elementtinä sairaalasuunnittelussa, joka tuo haluttua, viehättävää materiaalisuutta ja tekstuuria tiloihin. Minulle laatta on myös opastava elementti, jonka avulla tietyt toiminnallisuudet on helppo löytää sairaalassa.

Laatan tekniset ominaisuudet ja käytännöllisyys vaikuttivat sen käyttöön sairaalatiloissa. Siltasairaala poikkeaa muista viime vuosina rakennetuista sairaaloista siinä, että laattaa hyödynnettiin verrattain paljon.

– Hanna Tjukanov, AW2-arkkitehdit.

Keraamisista laatoista löytyy suuri määrä teknisiä ominaisuuksia, pintaominaisuuksia ja kokoluokkia, joita voi hyödyntää sairaalasuunnittelussa – nostoina näistä itsestään puhdistuvat Hytect-pinnat ja väriskaalat. Suuri valikoima valmiita kokoja aina 160x320cm suurlaattoihin asti antaa suunnittelijalle ison työkalupaletin. ABL-Laattojen porcellanato-laatat on myös mahdollista leikkauttaa haluttuun kokoon ssekä räätälöidä omat sävyt ja lasitteet laattoihin yhteistyökumppaniemme tuotekehityksen kanssa.