Keräilylista

Kylpyhuoneen muodonmuutos – tyylikkäästi päivitetty

Millaista laattaa etsit? Ota meidät avuksi!

Helsinkiläisen omakotitalon kylpyhuone kaipasi päivitystä ihan jo tyylinsä puolesta, mutta myös materiaalien, kuten vesieristeiden ns. tekninen ikä alkoi olla lopuillaan. Pintamateriaalivalinnoilla luotiin rauhallinen ja tyylikäs tunnelma. Kohteen on suunnitellut sisustussuunnittelija Mari Lämsä, Kotikuiskaaja.

– Helsinkiläisen omakotitalon kylpyhuoneeseen tehtiin hiukan suurempi muutos. Layoutia muokattiin toimivammaksi, yhtenäistä ja käytännöllisempää säilytystilaa lisättiin ja samalla pintamateriaalit valittiin nykyisten asukkaiden toiveiden mukaisiksi, Mari Lämsä kertoo.

Aiemmin kylpyhuoneessa oli muun muassa meksikolaisteemaista koristelaattaa (kuva vas), mutta nyt omistajapariskunta toivoi vaaleaa, valoisaa ja kaikin puolin raikasta ilmettä. Myös luksusta ja hotellimaisuutta oli toiveissa.

Puutalon henkeen sopien Lämsä teki suunnitelman, jossa oli hotellimaista tunnelmaa, mutta myös perinteikkyyttä ja kodikkuutta tyylillä toteutettuna.

Kotikuiskaajan Mari Lämsä kertoo, että suhteellisen kompaktin ja sokkeloisenkin tilan seinät haluttiin selkeyden vuoksi laatoittaa pääosin käyttämällä kauttaaltaan vain yhtä laattamallia, mutta mielenkiintoisella ja modernia kodikkuutta tuovalla laattajaolla. Suihku- ja eteistilassa 1:3 -tiililadonta on koko seinän korkuinen.

Kylpyhuonetilan ’powder room’ -puoli, jossa on pesuallas ja säilytystilaa, laatoitettiin samaisella laatalla vain puoleen väliin seinää. Ilmettä tuo yläosan kaunis ja hillitty yksityiskohta, pyöristetty laattalista sekä ylellisen ripauksen kokonaisuuteen antaa seinän yläosaan valittu Ston Pandan Losanga Salt -lasimosaiikki.

– Seiniin valittiin raikas valkoinen 10x40 cm laatta, ja laatoitus toteutettiin 1:3 tiililadonnalla. ’Spa’-puolella haluttiin pitää simppeli rauhallinen ilme. Lasimosaiikki puolestaan tuo tilaan ’sitä jotain’ ja pyöristetyllä laattalistalla saatiin tuota klassista ilmettä. Kalusteisiin valittiin yksiväriset peiliovet ja hillityt vetimet. Näillä valinnoilla saatiin kaunis, harmoninen ja selkeä kokonaisuus, joka oli asiakkailla toiveena.

Keraamiset laatat sisustussuunnittelijan työkaluina

Kylpyhuoneita suunnitellessa Mari Lämsä lähtee liikkeelle halutun tyylisuunnan ja asiakkaan tarpeiden kartoittamisesta sekä tietenkin laatasta. ”Budjetti ja rakennuksen rakenteelliset sekä muut tekniset piirteet vaikuttavat, mm. millaisella lattiakaivolla voidaan mennä, mikä puolestaan rajaa lattiassa käytettävän laatan valintaa. Ensin on aina selvitettävä rajoitteet sekä mahdollisuudet.”

Lämsä myös vinkkaa, että kylpyhuoneissa keskitytään luonnollisesti ensisijaisesti tarvittavien toimintojen mahduttamiseen, erityisen käytännöllisellä tavalla, mutta myös valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota – kohdevalo meikkaamiseen, yleisvalo siivoamiseen ja tunnelmavalaistus kylpy- ja saunahetkiin ovat olennainen osa kokonaisuutta.

Mari Lämsä kertoo, että käyttäisi mielellään keraamisia laattoja laajemminkin eri käyttötarkoituksiin.

– Sitä on kuin lapsi karkkikaupassa, laattoja löytyy niin monenlaisia eri väreissä ja koossa. Nykyään saa niin upeita laattoja, kapealla saumalla suurta laattaa ja kivikuvioita, jotka ovat todella naturelleja, sekä myös seinille upeita 3D-kuvio- ja muita muotolaattoja. Laatat ovat laadukkaita ja kestäviä, sekä niin käytännöllisiä esimerkiksi lattiassa, Lämsä kertoo ja lisää, että taidokkaat laatoittajat ovat myös avainasemassa onnistuneessa lopputuloksessa.

– Inspiraation tähän työhön saan siitä, että saan tehdä sitä mitä rakastan. Inspiraatio tulee kaikesta, mitä olen nähnyt, kokenut ja kerryttänyt aikojen saatossa. Jokainen uusi kohde saa innostuksen kerta toisensa jälkeen heräämään. Ja mitä erilaisempien kohteiden ja tyylien kanssa saa työskennellä, sitä mielenkiintoisempaa on toimia työssäni sisustussuunnittelijana.

– On palkitsevaa, kun pystyy lukemaan asiakasta ja tarjoamaan suunnitelman, jota asiakas on toivonut, mutta ei välttämättä ole osannut sanoittaa. Lähtökohtana asiakkaalla voi olla esim. Jillian Harrisin Love it or list it -tyyppinen sisustus, josta on helppo ottaa koppi ja suunnitella sen pohjalta juuri kyseiselle asiakkaalle kyseiseen kohteeseen ja budjettiin istuva kokonaisuus. Haluan luoda ihmisille juuri sellaisia koteja ja tiloja, kuin he toivovat, ja ylittää ne toiveet.

Seinissä: 10x40 Evolution Blanco Brillo
Lattiassa: Autore Trevi 60x60 Naturale White
Laattalista: Torello Blanco Brillo 2x20
Mosaiikki seinässä: Ston Pandan Losanga Salt -mosaiikki