Keräilylista

Ajatuksia tekijöiltä – Poiminnat 2022

Poiminnat 2022 showroomeilla

 

Näe laatat livenä! Näyttely esillä keväällä 2022 ABL Labilla, Siltamäen myymälässä sekä Tampereen showroomilla. Katso yhteystiedot.

Tämän vuoden Poiminnat kohtaa rakkaudella rakennuksiin kerrostuneet aikakaudet, alkuperäisyyden ja historian siiveniskut.

Historian kerrostumien vaaliminen ei ole pelkästään museointia, se on myös tulkintoja, viittauksia ja silmäniskuja rakentamisajankohdan aikakauden ominaispiirteille, kun teemme materiaalivalintoja.

ABL-Laatat on saanut syntykipinän intohimosta suomalaiseen arkkitehtuuriin. Meille on tärkeää tarjota aina aikakausia kunnioittavia pintamateriaaleja sekä vaalia ammattitaitoa poimia valikoimasta ne parhaat vaihtoehdot jokaiselle asiakkaalle, jokaiseen projektiin.

Kenellä meistä on valta arvottaa, mikä tyylisuunta tai vuosikymmen on toistaan parempi? Kaikki tyylisuunnat ja aikakaudet, jotka ovat olleet ennen olemassaoloamme, ansaitsevat arvostuksensa ja ovat omalla tavallaan kauniita. Ne ansaitsevat säilyä meidän jälkeemme, mutta me jätämme niihin oman pienen ripauksen tätä aikaa.

Menneisyyttä ei ole pakko riisua betoniin saakka ja aloittaa kaikkea alusta. Rakennuksen persoonallisuus määrittelee valinnat: tuodaan tilaan jotain uutta, uusilla materiaaleilla, joka lisää ja täydentää olemassa olevaa ympäristöä.

 

Pidetään pieni viite rakennuksen alkuperäisestä rakentamisajankohdasta vaikkapa värin tai muotokielen avulla – olkoon se vaikkapa esimerkiksi 1970-luvun betonielementtitalossa rakennuksen laatikkomaisuus ja geometrisyys, kun mietitään remontin materiaalivalintoja. Keraamisen laatan elinkaari on pitkä, joten edelleen meidän on mahdollista tehdä ikuisia, ajattomia pintoja.

Kauneudella on oma arvonsa, kaipaamme ja tarvitsemme sitä ympärillemme. Kauneus tuo suunnatonta iloa. Massamuotista puristettujen ratkaisujen sijaan annamme persoonallisuuden näkyä, ja hyväksymme, että kauneuskäsitys on alati muuntautuva.

 

Aitous on kiinnostavaa. Tänä vuonna inspiroiduimme myös kontrasteista. Erilaisuutta tarvitaan. Kaiken harmonian keskelle kaivataan yksi pieni riitasointu. Kiinalaisessa Yin&Yang -ajattelussa on perää – maailmankaikkeuden kaksi vastakkaista, toisiaan täydentävää perusvoimaa, ovat yhdessä täydelliset. Rauhallinen kaipaa rinnalleen rohkeaa, rosoisen maskuliininen kivipinta kaverikseen hempeää sävymaailmaa, mattapintojen vastakohdaksi täysin kirkaslasitteisen kiiltävää. Toinen heijastaa toista.

Poiminnat on kolmen naisen sydämenvuodatus ja vuosittainen intohimoprojekti. Julkaisuna se kiteyttää aina jotakin tästä ajasta, kuinka keramiikka materiaalina heijastelee maailmansuuntauksia. Kannen väri valitaan intuitiivisesti. Tälle vuodelle Marialla oli vahva visio mustasta, mutta niin, että surun, ankeuden ja epätoivon sijaan siitä pilkahtaa esiin iloa ja kauneutta – synkkyyden keskellä on pieni lupaus diskoillasta, hyvistä ajoista.

Olkoon ilo ja leikki tulevien vuosien uusi musta.


– Erika, Maria ja Laura