Keräilylista

ABL:n tarjoama kasvaa uimahallimarkkinassa – ESM teräsuima-altaat valikoimaan

 

Lisätiedot:
Mikko Hietikko
Tekninen tuotepäällikkö,
Sopro-rakennuskemiantuotteet ja uimahallit

ABL-Laatat pysyy liikkeessä: meidät tunnetaan kokonaisratkaisujen toimittajana Suomen uimahalli- ja kylpylämarkkinassa, ja nyt tuomme entistä monipuolisemmin ratkaisuja asiakkaillemme allasrakentamiseen ja -saneeraukseen. Olemme solmineet sopimuksen Edelstahl-Schwimmbad- und Metallbau GmbH:n kanssa, ja ESM teräsuima-altaat siirtyvät ABL:n myyntiin ja edustukseen keväästä 2024 alkaen.

– Olen innoissani uudesta mahdollisuudestamme tarjota tilaajille ja arkkitehdeille vaihtoehto myös niihin hankkeisiin, joissa keraamisen altaan sijasta halutaan teräsallas. Kokemuksemme ja osaamisemme kasvaa entisestään uudelle tasolle saadessamme toimia yhdessä teräsuima-allasrakentamisen korkealaatuisen toimijan, ESM:n kanssa, uimahalli- ja kylpyläratkaisujen parissa pitkään toiminut ABL-Laattojen tekninen tuotepäällikkö Mikko Hietikko iloitsee.

Kattavat kansainväliset ja kotimaiset referenssit

Saksalainen ESM on kärkitoimija teräsaltaiden markkinassa. ESM teräsaltaita toimitetaan kansainvälisesti monenlaisiin kohteisiin: kunnallisiin uimahalleihin, hotelleihin, kylpylöihin, yksityiskoteihin ja terveyspalveluihin. Valmistajalla on kattavat referenssit Suomessa ja kansainvälisesti. Suomen uimahallitoimijoiden suositukset sekä hyvät käyttökokemukset vakuuttavat ESM:n laadusta.

ESM teräsaltaat valmistetaan omalla tehtaalla Pirnassa, Saksassa, ja ne toimitetaan kokonaisratkaisuna projekteihin. Laadunvarmistusjärjestelmä on vankka. Tehtaalla on oma asennustiimi, joka vastaa asennustyön laadusta ja projektin kokonaistoimituksesta yhdessä ABL-Laattojen kanssa.

ABL-Laattojen sateenvarjon alla on siis jatkossa laajempi paletti ratkaisuja uimahallihankkeisiin. Saman katon alta löytyvät tuotteet pohjatöistä keraamisiin- ja teräspintamateriaaleihin, rakennuskemikaaleista allasjärjestelmiin, mosaiikkeihin ja laattoihin.

Yhdessä innovatiivisten eurooppalaisten kumppanien kanssa ABL etsii ja tarjoaa toimivimmat ratkaisut kuhunkin projektiin. Luissa ja ytimissämme on kokonaisvaltainen projektipalvelu aina tuotteiden valinnasta ja suunnitelman mallinnusavusta alkaen kohteessa tehtävään tekniseen tukeen saakka.

Tampereen maauimalassa polskitaan ESM teräsuima-altaissa

Tampereen kaupungilla on hyvät kokemukset teräsuima-altaiden laadusta ja kestävyydestä. Maauimalasta on tullut kesäinen vetonaula kaupunkiin.
Helteinen alkukesä käynnisti Tampereen maauimalan kuudennen kesäkauden vilkkaana, ja toukokuussa 2024 maauimala saavutti avauskuukauden kävijäennätyksen, kertoo liikuntapäällikkö Mikko Heinonen, jonka vastuualueella ovat Tampereen kaupungin ulkoliikunta, maauimala ja uimahallit.

Vuonna 2018 avattu Tampereen maauimala sijaitsee Tampereen uintikeskuksen takana. Maauimalassa on lastenallas, kahluuallas, hyppyallas ja 50 metrin uintiallas. Kahdessa suurimmassa altaassa on vettä ympäri vuoden, joten allasratkaisun täytyy kestää pohjolan paukkupakkaset ja rajutkin säävaihtelut.

– Teräsuima-allas on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi maauimalassamme, Heinonen kertoo ja listaa teräsaltaiden parhaiksi ominaisuuksiksi pitkän elinkaaren, kestävyyden ja helppohoitoisuuden.

 

Ratkaisu hankkeen vaatimusten mukaan

Tampereen kaupungin uimapaikoissa on sekä betonipohjaisia-, että teräsuima-altaita. Heinonen korostaa, että molemmissa allastyypeissä on puolensa ja molempia puntaroidaan aina kunkin kohteen erityisvaatimusten mukaan – elinkaarivaatimusten, toiminnallisuuden, arkkitehtonisten ratkaisujen ja budjetin raameissa.

– Teräsallas on vastannut hyvin odotuksiimme kestävyydestä ja pitkäikäisyydestä, ja ratkaisu on varmasti vahvoilla myös seuraavissa hankkeissa, Heinonen sanoo.

Allastyyppien käyttökokemukset ja päivittäishuolto eivät juuri eroa, mutta pitkässä juoksussa eroavaisuudet näkyvät huoltovapaudessa. Teräsaltaassa ei ole huoltoa ja korjauksia kaipaavia laattasaumoja, ja teräsaltaaseen on helppo tehdä lisäyksiä tai laajennuksia jälkikäteen, esimerkiksi valvontakameran aukotukset.

–  ESM teräsuima-altaan suunnittelu ja rakentaminen sujuivat hyvin toimittajan kanssa. Hanke oli suuri ja haastava, kun allasta piti rakentaa talvella teltan suojassa. Kaiken kaikkiaan ESM kanssa on sujunut hyvin takuuhuollot ja -korjaukset. Laatukriteerit ja teräslaatu ovat toimittajalla kohdallaan, Heinonen toteaa.

Tampereen maauimala kannattaa käydä kokemassa kesälomareissulla itse. Maauimalasta on kasvanut vaivihkaa kesäturismin vetonaula, joten ei muuta kuin polskimaan! Maauimala on avoinna aina 22.9.2024 saakka.

ESM teräsaltaiden referenssit Suomessa:

 • Espoo, Matinkylän uimahalli
 • Tampere, maauimala
 • Hakunila, terapia-allas
 • Rauma, Merikoulu
 • Järvelä, uimahalli
 • Kankaanpää, uimahalli
 • Hämeenlinna, Kanta-Hämeen keskussairaala
 • Jyväskylä, terapia-allas
 • Helsinki, Kontulan uimahalli
 • Lahti, Päijät-Hämeen keskussairaala
 • Pietarsaari, paloasema
ESM teräsaltaiden vahvuudet:
.
 • materiaalin pitkäikäisyys
 • täysin vuotamaton
 • säänkestävä
 • täydellisen hygieeniset ratkaisut
 • vähäinen puhdistus- ja ylläpitotarve
 • saumattomat ja sileät pinnat
 • helppo laajentaa
 • lyhyt rakentamisaika
 • laaja valikoima muotoja yksilölliseen suunnitteluun