My Quote

Suunnitteluidea: Talo kilpikonnan ehdoilla

Tiesitkö, että keraaminen laatta on...

  • Helppo pitää puhtaana ja hygieenisenä
  • Puhdas luonnonmateriaali savesta, kvartsista ja maasälvästä. 
  • Ympäristöystävällinen rakennus- ja sisustusmateriaali, josta ei haihdu VOC-yhdisteitä tai päästöjä käytössä

Seutulan maalaisidylliin näyttävän kivitalon rakentanut pariskunta otti rakennusta suunnitellessaan alusta lähtien huomioon sen kolmannen asukkaan, Ötökkä-kilpikonnan. Sille rakennettiin olohuoneeseen jopa omat portaat – laatoista.

Heti sisälle astuessa on selvää, että talon lemmikkieläimellä on kotonaan isännän otteet. Ötökäksi nimetty kilpikonna kiiruhtaa kovaa vauhtia (kyllä, kovaa vauhtia) tervehtimään tulijoita. Nuuhkii hetken kenkiä ja laukkuja ja lähtee sitten jatkamaan päivittäistä kierrostaan valtakunnassaan, joka käsittää koko asunnon alakerran – ja välillä myös ison osan puutarhaa.

Ötökkä on itse asiassa niin kova kulkemaan ja tutkimaan paikkoja, että omistajansa Taija ja Jukka Öster päättivät rakentaa sille aivan omat minikokoiset portaat alakertaan. Kyseisiä laattarappusia pitkin Ötökkä pääsee itsenäisesti kulkemaan korotetun avokeittiön ja avaran olohuoneen väliä, oman mielihalunsa mukaan. Kilpikonnalla on asunnossa toki myös oma terraario lämpöalustoineen ja UV-valoineen, mutta etenkin kesäisin se on todella vähällä käytöllä, sillä vilkas Ötökkä ei siellä juuri viihdy. Vapaus houkuttelee liikaa.


Eivätkä ikiomat laattaportaat ole ainoa asia, missä Ötökkä on taloa suunnitellessa huomioitu. Kaikki talon lattiapinnat, aina makuuhuonetta myöten, on päällystetty ABL-Laattojen keraamisilla laatoilla, eikä syy ole pelkästään tyylikkyydessä ja käyttömukavuudessa.

Keraamiset laatat kun ovat erityisesti kilpikonnataloudessa mitä käytännöllisin vaihtoehto. Sisäsiisteyshän ei varsinaisesti kuulu tämän 15-vuotiaan kreikankilpikonnaherran vahvuuksiin, joten keraamiselta pinnalta kilpparin terveiset on helppo pyyhkäistä pois, jälkiä jättämättä.

Hauska ja helppohoitoinen kaveri tämä on. Eikä koskaan vihainen. Kun se talvisin viedään varastorakennuksen kellariin muutamaksi kuukaudeksi horrostamaan, kyllä siinä pian tulee tyyppiä ikävä. Että olisihan se kiva, kun se täällä jo taas köpöttelisi, Taija myöntää.

– Näitähän oli olemassa jo ennen dinosauruksia, joten design on pysynyt samana aika pitkään. Tuli kerralla hyvä, joten ei ole tarvinnut muotoilua muuttaa, Taija naurahtaa, kun valokuvaaja ja toimittaja ihastelevat, miten hienosti komeakilpinen Ötökkä sulautuu keraamisten laattojen sekaan.

Kesän tullen Ötökkä viettää paljon aikaa myös puutarhassa. Voikukat ovat sen suurta herkkua ja joskus niitä on pitänyt lähteä katsastamaan aidan toisellekin puolelle.

– Kerran se lähti hieman liian kauas ja oli muutaman päivän kadoksissa. Kyllä silloin oli huoli kova, ja kävimme joka puolelle kiinnittämässä lappusia kadonneesta. Kunnes ystävällinen ohikulkija karautti autolla pihaan, Ötökkä kyydissä. Olivat löytäneet sen jonkun matkan päästä. Voikukkapellosta.