My Quote

Kuin yhtä suurta perhettä yhteistyökumppanien kanssa

Tiesitkö? ABL-Laattojen nimen kirjainlyhenne tulee kolmen ensimmäisen laatta- ja laastivalmistajakumppanimme nimistä.

 

Se kuvastaa läheisiä siteitämme ja ystävyyssuhteita – olemme enemmän kuin liikekumppaneita.

ABL-Laatat - meille perheyritys tarkoittaa että olemme yhtä suurta perhettä myös asiakkaiden ja yhteistyökumppaniemme kanssa

30 vuotta liiketuttavina, 30 vuotta hyvinä ystävinä. ABL-Laattojen toimitusjohtajan Ralf Forsmanin ja Agrob Buchtalin aluepäällikön Rolf Kleblin vuosikymmeniä kestänyt ystävyys sinetöitiin heti tuttavuuden alussa 1980-luvun puolessavälissä, kun miehet pakkasivat bussin laatoilla ja suuntasivat auton nokan kohti pohjoista.

Teimme bussilla viikon kestävän roadshown Pohjois-Suomessa, pysähdyimme eri kaupungeissa ja järjestimme hotelleissa laattaseminaareja arkkitehdeille, Ralf Forsman muistelee yhteistyön alkuaikoja.

– Ja minulla oli yksi toive, kun starttasimme matkaan: että näkisin matkan aikana edes yhden hirven, Rolf Klebl nauraa.

– Mutta ne roadshowt olivat iso menestys! Väkeä riitti, tupa oli aina täynnä, saksalainen lisää, pohtien samalla, että tänä päivänä moinen tuskin enää onnistuisi. Työ on kaikilla muuttunut hektisemmäksi ja aika on kortilla, myös arkkitehdeillä.

ABL-Laatat – kasvun vuodet

Saksalainen laattavalmistaja Agrob Buchtal, jonka palveluksessa Rolf Klebl on työskennellyt koko työuransa, vuodesta 1978 lähtien, on alusta saakka liittynyt hyvin olennaisesti ABL-Laattojen syntyhistoriaan.

Saksalaistehtaan nimestä juontavat jopa yrityksen alkukirjaimet. Buchtal on yhä yksi ABL-Laattojen tärkeimmistä laattatehtaista uima-allaslaattojen ja julkisivulaattojen liiketoiminta-alueella.

Kuluneiden vuosikymmenien aikana Rolf on laattaedustajana seurannut läheltä suomalaisyrityksen kasvua piskuisesta kolmen työntekijän perheyrityksestä kymmeniä ihmisiä työllistäväksi laatta-alan johtavaksi toimijaksi Suomessa.

Samalla on lujittunut myös näiden kahden melkein kaiman ystävyyssuhde.

Perheyritys ja yhteiset arvot

Kun Rolfilta ja Ralfilta kysyy, mikä heitä työn ohella yhdistää, vastaus tulee viipymättä: samat arvot. 

– Meille molemmille perhe on aina tärkein, se menee kaiken muun edelle, miehet toteavat.

Lasten ollessa pieniä perheet vierailivat paljon toistensa luona. Monet kerrat koko porukka on kokoontunut saman ruokapöydän ääreen, niin Suomessa kuin Saksassa. Nyt kun kaikki viisi lasta ovat jo aikuisia, yhteisiä kokoontumisia on vähemmän, mutta yhteys on säilynyt yhä. Etenkin, kun Ralfin lapset Henri, Maria ja Erika Forsman ovat tulleet mukaan perheyrityksen toimintaan. 

Rolf Klebl on iloinen siitä, että seuraava sukupolvi on innolla mukana jatkamassa ABL-Laattojen perinteitä. Perheyritykset alkavat olla harvinaisuuksia, myös tällä alalla, ja se on Rolfin mielestä valitettavaa.

– Isoissa firmoissa harvemmin edes tapaan ylimpiä johtajia. ABL-Laatoilla taas ei ole hierarkiaa lainkaan ja päätöksiä tehdään todella nopeasti, hän kehuu.

Suuri Suomi-fani

Pohjoismaiden vastuualuetta hoitava Rolf Klebl käy Suomessa noin kaksi kertaa vuodessa. Yli 30 vuodessa miehestä onkin tullut varsinainen Suomi-asiantuntija – ja myös suuri Suomen ystävä. 

Vaikka hieman hitaasti lämpeneviä ja lähestyttäviä ehkä olemmekin, listaa Rolf erinomaisten arkkitehtien lisäksi lukuisia asioita, jotka tekevät maastamme ainutlaatuisen.

– Luonto, järvet, sauna, kalastus, rentoutuminen nuotiotulen ääressä – nautin suunnattomasti tuosta kaikesta. Eikä näitä asioita tarvitse edes kovin kaukaa kaupungista lähteä hakemaan, kaikki löytyy läheltä. 

Täyttäessään 40 vuotta Rolf Klebl sai Ralf Forsmanilta lahjaksi vaellusretken Lappiin.

Sen jälkeen miehet ovat kerran vuodessa viettäneet pitkän viikonlopun patikoiden joko Suomessa tai Saksassa. Aina välillä myös kalastellaan. Niin sinäkin päivänä, kun tätä haastattelua tehtiin. Juttuhetkemme päätyttyä ABL-Laattojen neuvottelutiloissa Kirkonkyläntiellä miehet suunnistivat kiireen vilkkaa kalareissulle Tammisaaren. Veikkaanpa, että perillä saunakin laitettiin lämpiämään.

(Haastattelu on julkaistu vuonna 2016)