My Quote

Keraaminen suurlaatta – yhtenäistä levymäistä pintaa

Kiinnostuitko suurlaatan mahdollisuuksista? Ole yhteydessä meihin, niin etsitään projektiisi sopivin ratkaisu.

Helppohoitoisuus, monipuolisuus, kestävyys, saumattomuus – ja ennen kaikkea näyttävyys. Keraamiset suurlaatat tulivat markkinoille 2010-luvun alussa ja niiden suosio kasvaa valtavasti.

Modernin keraamisten laattojen valmistustekniikan ansiosta rakentajilla ja sisustajilla on nyt käytössään jättikokoinen keraaminen laatta, jonka käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.  Keraamisten pintamateriaalien tuotanto on 2000-luvulla ottanut valtavan harppauksen. Kuivapuristettu, digiprintattu tuote mahdollistaa hyvin yksityiskohtaiset ja tarkat kuvioinnit sekä luonnolliset pintatekstuurit. 

Suurilla keraamisilla pinnoilla on helppo sisustaa ja verhoilla, sillä ne kestävät kulutusta ja käyttöä. Ne sopivat yhtä hyvin kiireiseen liikenneterminaaliin, kuin viimeisteltyyn kivijalkaliikkeeseenkin. Pese ja pyyhi, pinta ei mene miksikään

Mikä on keraaminen suurlaatta?

Keraaminen suurlaatta on nimensä mukaisesti kuin jättimäinen keraaminen laatta. Se on kooltaan suurimmillaan 160 x 320 cm. Keraamiset suurlaatat ovat paksuudeltaan 3–20 mm. Keraaminen suurlaatta on huoltovapaa ja monipuolinen pintamateriaali niin julkisiin tiloihin kuin koteihinkin, se soveltuu niin sisäpinnoille kuin julkisivuunkin asennettavaksi.

Miten keraamiset suurlaatat valmistetaan?

Keraamiset suurlaatat valmistetaan Italiassa kehitetyllä continua-menetelmällä, jossa massa puhalletaan liukuhihnalle ja puristetaan kahden rullan välissä. Koska tämä pastakoneeksikin kutsuttu puristin on avoin sivuilta, jää suurlaattaan huomattavasti vähemmän jännitettä kuin perinteisessä laatan valmistuksessa. Tämän ansiosta suurlaatta ei halkea helposti. Suurlaattaa on siis helppo käsitellä ja asennettuna se on vahva materiaali.

Katso Youtube-linkki: Suurlaatan tuotantoprosessi

Mihin suurlaattaa voi käyttää?

Monipuolisuutensa ansiosta suurlaatta soveltuu moneen käyttöön: se on pintana elintarvikekelpoinen, imemätön ja hygieeninen – ja kestää hyvin sekä kuumuutta että pakkasta. Sisätiloissa suurlaatta sopii seinien, lattioiden, keittiötasojen kuin muidenkin kalusteiden pinnoitukseen. Erityisen tärkeää on, että oikea tuote valitaan aina kohteen mukaan laattatoimittajan kanssa. Ulkotiloissa suurlaattoja voidaan käyttää julkisivuissa joko suoralla laastikiinnityksellä tai taustatuulettuvana rakenteena.

Ehkä tyypillisimmillään suurlaattoja on käytetty seinien pinnoituksessa, keraamisena keittiötasona, kylpyhuoneen tasona, välitiloissa ja julkisivuissa. Suurlaattoja voi bongata muun muassa Espoon Leppävaaran ja Matinkylän uimahallin seiniltä, ravintoloiden pöydänkansista ja baaritiskeiltä, Kauppakeskus Ainoan seiniltä Tapiolassa ja Turun Aurumin julkisivuista, Tampereen TAYS julkisivusta sekä oululaisen Kauppakeskus Valkean julkisivusta.

Sen lisäksi, että suurlaatat ovat pintoina helppohoitoisia, kestäviä ja saumattomia, niillä on lisäksi yksi lyömätön etu: luonnonkivikuvioidussa suurlaatassa kuvio ja tuntuma vastaavat luonnonkiveä, joten niiden avulla voidaan toteuttaa luonnonkivimäistä pintaa kohteissa, joissa luonnonkiven käyttö ei sen käyttöominaisuuksien vuoksi olisi mahdollista. 

Ehkä erikoisin esimerkki siitä, mihin suurlaatta tarvittaessa ihan konkreettisestikin taipuu, löytyy Italiasta, jossa Milanon ja Napolin välillä kulkevan A1-mottoritien tunnelin seinämät on päällystetty suurlaatoilla. Laattoja on käytetty peräti 175 000 m2 alueella – ja ne on todellakin asennettu kaarelle!

ABL-Laatat oli tuomassa suurlaattoja Suomen markkinoille

Sen jälkeen, kun suurlaatat ilmestyivät markkinoille 2010-luvun alussa, on myös niiden valikoima kasvanut hurjaa vauhtia. ABL-Laatoilta löytyy tällä hetkellä kattava valikoima suurlaattoja, kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Erilaisia kuoseja löytyy varastomallistosta heti saatavana jo kymmeniä – myös tilausvalikoimamme on laaja. ABL-Laatat tuo myös maahan erityisesti suurlaattojen kiinnitykseen tarkoitettuja erikoislaasteja ja järjestää jatkuvasti suurlaattoihin liittyvää koulutusta sekä suunnittelijoille että asentajille.

ABL-Laattojen panostus suurlaattoihin näkyy vahvasti myös ABL Leikkaamossa. Siellä pystytään tänä päivänä toteuttamaan suurlaatoista monenlaisia ratkaisuja. Erikoiset muodot ja jiirisahaukset ovat leikkaamon arkipäivää.

Keraamisen suurlaatan edut
.

Yhtenäistä, suurta pintaa, sillä saumat levyjen välillä ovat todella ohuet

.

Sopii mihin tahansa: seinät, lattiat, pinnoitus

.

Voi leikata mihin tahansa muotoon ja kokoon

.

Ohut levy on suhteellisen kevyt

.

Kestää rasitusta

.

Helppohoitoinen eikä kaipaa huoltotoimenpiteitä