Kauppakeskus Valkea, Oulu
Vuosi
2015
Arkkitehti
UKI Arkkitehdit Oy
Keraamiset suurlaatat kauppakeskuksen julkisivussa
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tiesitkö tämän ABL Leikkaamosta?
Vettä, hiekkaa ja timantteja – sekä dataa ja poranteriä. Näiden voimin taituroidaan päivittäin ihmeitä ABL-Laattojen omassa leikkaamossa, Helsingin Kirkonkyläntiellä.
ABL Leikkaamo on vuosien kokemus ja täydet valmiudet erityisesti keraamisten materiaalien työstämiseen. Kookkaiden, parhaimmillaan jopa yli kolmemetristen suurlaattojen osuus leikkaamon työstöistä on noin 80 prosenttia. Loput 20 prosenttia on luonnonkivien työstämistä. Hiekan ja veden yhteispeliin perustuvalla vesileikkurilla ja vesijäähdytteisellä timanttisahalla toteutetaan päivittäin asiakkaiden toiveita laidasta laitaan, vain taivas on rajana.
Espoon Tapiolan Ainoa häikäisee suurlaatoillaan
Kun lähdetään toteuttamaan uutta kauppakeskusta Tapiolan kaltaiseen, kulttuurihistoriallisesti merkittävään alueeseen, haasteet ovat erityisen suuret. Maineikkaan puutarhakaupunginosan arkkitehtoniset perinteet painavat puntarissa myös sisustusta suunnitellessa.
– Tapiola on ainutlaatuinen alue, jonka kehittämisessä on kunnia saada olla mukana. Se ansaitsee huolellista ja laadukasta suunnittelua. Yhdessä tilaajan kanssa olemme halunneet luoda laadukkaan ja modernin jatkumon Tapiolan historiaan, korostaa sisustusarkkitehti Pi von Pfaler arkkitehtitoimisto Sarcista.
Toimisto on vastuussa sekä kauppakeskus Ainoan että sen yhteyteen valmistuvan uuden kaupunkikeskuksen suunnittelusta.
Julkisivusaneeraus: TAYS B-siipi verhotaan keraamisilla julkisivulevyillä
Tampereen yliopistollisen sairaalan B-siiven julkisivua saneerataan tavalla, jota Suomessa ei ole ennen nähty. Rapistunut, mutta ulkoasultaan suojeltu betonipinta korvataan keraamisella julkisivulevyllä – joka jäljittelee alkuperäistä betonipintaa. Keraamiset levyt on suunniteltu ja valmistettu varta vasten tätä projektia varten.
Vuonna 1961 valmistuneen TAYSin B-siiven julkisivun peruskorjaus on ollut tekeillä jo pitkään. Vanha betonipinta on pahoin likaantunut ja huonossa kunnossa. Valkobetonisen pinnan mureneminen on aiheuttanut jatkuvan riskin rakennuksen käyttäjille. Ongelmalliseksi saneerauksen on tehnyt se, että perinteiset korjausratkaisut eivät ole tulleet Tampereella kyseeseen.
"Betonielementin pinta on kaksikerroksinen, jonka valkobetoninen pintaosa murenee, kun se on tullut käyttöikänsä päähän. Pinnan alla on kevytbetonieriste, jonka poistaminen ei käytännössä ole ollut mahdollista, koska ikkunat ovat kiinni siinä kerroksessa. Ja koska sairaala on täynnä hoidettavia potilaita, ei ikkunoita voida remontin aikana poistaa", havainnollistaa projektin haasteellisuutta arkkitehti Mika Suihko arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä.
Keraaminen suurlaatta – yhtenäistä levymäistä pintaa
Helppohoitoisuus, monipuolisuus, kestävyys, saumattomuus – ja ennen kaikkea näyttävyys. Keraamiset suurlaatat tulivat markkinoille 2010-luvun alussa ja niiden suosio kasvaa valtavasti.
Modernin keraamisten laattojen valmistustekniikan ansiosta rakentajilla ja sisustajilla on nyt käytössään jättikokoinen keraaminen laatta, jonka käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Keraamisten pintamateriaalien tuotanto on 2000-luvulla ottanut valtavan harppauksen. Kuivapuristettu, digiprintattu tuote mahdollistaa hyvin yksityiskohtaiset ja tarkat kuvioinnit sekä luonnolliset pintatekstuurit.
Suurilla keraamisilla pinnoilla on helppo sisustaa ja verhoilla, sillä ne kestävät kulutusta ja käyttöä. Ne sopivat yhtä hyvin kiireiseen liikenneterminaaliin, kuin viimeisteltyyn kivijalkaliikkeeseenkin. Pese ja pyyhi, pinta ei mene miksikään
Mikä on keraaminen suurlaatta?
Keraaminen suurlaatta on nimensä mukaisesti kuin jättimäinen keraaminen laatta. Se on kooltaan suurimmillaan 160 x 320 cm. Keraamiset suurlaatat ovat paksuudeltaan 3–20 mm. Keraaminen suurlaatta on huoltovapaa ja monipuolinen pintamateriaali niin julkisiin tiloihin kuin koteihinkin, se soveltuu niin sisäpinnoille kuin julkisivuunkin asennettavaksi.