Keräilylista

Suomen suurin sähköasema kuin taideteos – ABL toimittaa keraamisen julkisivun

Kohde: Espoon Hepokorven sähköasema

Arkkitehti: Kivinen Rusanen Arkkitehdit

Keraaminen julkisivuratkaisu: Fusion Glazing Dark Green -lasitetut julkisivulaatat

Tutustu ABL-Laattojen keraamisiin julkisivuratkaisuihin
Havainnekuva: Hepokorven julkisivun toimittaa ABL-Laatat

Espoon Hepokorven sähköaseman julkisivuja verhoavat fuusiolasitetut keraamiset julkisivulaatat. Suunnittelusta vastaa Kivinen Rusanen Arkkitehdit.

Espoon Hepokorven uusi sähköasema on monin tavoin poikkeuksellinen hanke. Valmistuessaan se on Suomen suurin sähköasema, jolla on useita rooleja: huoltovarmuuden turvaajana, voimanlähteenä datakeskukselle sekä osana prosessia, jossa datakeskuksen hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpötuotantoon.

–  Tämän sähköaseman rakennussuunnittelussa on pitänyt huomioida ja ratkaista monia erilaisia prosessin osia, enemmän kuin tavanomaisen sähköaseman suunnittelussa, kertoo arkkitehti Tuomas Kivinen, Kivinen Rusanen Arkkitehdit.

Sijainnin ja maiseman ehdoilla

Poikkeuksellisen näyttävä on myös sähköaseman ulkoasu. Sähköaseman julkisivun suunnittelussa sijainti ja maisema olivat avainasemassa.

– Hepokorven sähköasema sijoittuu metsäiseen peltomaisemaan. Metsän värimaisema ja paikan topografia inspiroivat rakennusten arkkitehtuuria, Kivinen kertoo.

Hepokorven alue on ollut virkistyskäytössä ja rakennuspaikka on hyvin näkyvä. Asemakaavassa edellytettiin korkeatasoista julkisivua, sillä koko tontti avautuu Kehä III:n suuntaan.

– Meillä oli yhteinen visio korkealaatuisesta ratkaisusta tilaajan kanssa. Julkisivumateriaalin valinnassa punnittiin huolella pitkäaikaisia ja laadukkaita vaihtoehtoja, ja päädyimme vihreään julkisivukeramiikkaan. Rakennuksen julkisivu jäsentyy tietyllä tapaa, ja melko monimutkaisen julkisivun toteuttamisessa keramiikka osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi.

Efektilasituksella syvän säkenöiviä sävyjä

Julkisivukeramiikkaa on mahdollista luoda projektikohtaisesti muodot, värit, lasitus ja mitat. Kivinen korostaa, että värillä oli tässä projektissa tärkeä rooli. ABL-Laattojen kanssa yhteistyössä löytyi julkisivuratkaisu, joka täytti vaatimukset. Fusion Glazing Dark Green -lasitetut julkisivulaatat ovat yksilöllisiä ja uniikkeja sävymaailmaltaan.

– Vihreän värin piti olla eläväisen vaihteleva ja kuten luonnossa, väri ei saanut olla homogeeninen, Kivinen toteaa.

Kivinen on pannut merkille, että keraamisia julkisivutoteutuksia, joissa on hyödynnetty uusia väri-, lasitus- ja pintakäsittelytekniikoita on näkynyt viime vuosina enenevässä määrin. Hepokorven rakentaminen ajoittuu vuosille 2023–2025. Keraamisen julkisivun asennusta tehdään keväästä 2024 alkaen.

– ABL-Laattojen kanssa yhteistyö on sujunut hyvin keraamisen julkisivun suunnittelussa, meillä on ollut hyvää keskustelua ja olemme saaneet paljon oppia hankkeen myötä.

ABL-Laattojen kanssa yhteistyö on sujunut hyvin keraamisen julkisivun suunnittelussa, meillä on ollut hyvää keskustelua ja olemme saaneet paljon oppia hankkeen myötä."


– arkkitehti Tuomas Kivinen,
Kivinen Rusanen Arkkitehdit.

– Kaikkineen yhteistyö on ollut hyvää eri toimijoiden kesken, tilaajaa saa kiittää hyvästä projektijohdosta, kiitos myös muille suunnittelijoille. Työmaa on edennyt hyvin, ja asentajat ovat tehneet hyvää jälkeä. Kaikki osapuolet ovat samalla sivulla ja sitoutuneet hyvään lopputulokseen, Kivinen kiittelee.

Keraaminen julkisivuverhous on arkkitehtonisesti vaikuttava ja pitkän elinkaaren ratkaisu. ABL-Laatat tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua julkisivuprojekteihin. Valikoimastamme löydät tuotteet uudiskohteiden julkisivurakentamiseen sekä alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittavaan korjausrakentamiseen.