Keräilylista

Arkkitehtonista ulkokeramiikkaa ja vettä läpäiseviä asennustapojaKiinnostuitko keraamisten ulkolaattojen mahdollisuuksista?

  • sovitaan tapaaminen ja esittely tuotteista
  • toimitamme mallipalat suunnittelijoille ympäri Suomen
  • Laita viestiä yrityspalveluumme tai lähimmälle projektimyyjällesi

Pihojen, puistojen, torien, kävelykatujen ja keskusten suunnittelutyössä käytössäsi on valtava paletti  ulkokäyttöön soveltuvaa keramiikkaa. Paitsi materiaalin monipuolisuus, myös asennustapojen moninaisuus antavat paljon työkaluja ulkoalueiden suunnitteluun. 

Keramiikkaa voi hyödyntää monipuolisesti ulkopintojen päällysteenä sekä osana maisemasuunnittelua – voimme kulkea keraamisilla laatoilla päällystettyjä polkuja pitkin, rakentaa rei’itetyistä maatiilistä ohjaavia tilanjakajia ötökkähotelleiksi tai luoda puistoon keramiikalla pinnoitettuja istuin- ja pöytäryhmiä.

Säätä kestävänä materiaalina keramiikka sopii myös pystypinnoille julkisivuista muureihin, aitoihin ja aurinkosuojiin sekä kestäväksi kalustepinnaksi.  Lue lisää arkkitehtonisista keraamisista ulkopinnoista täällä >>

Meillä on tulossa tänä keväänä suunnittelijoille ja rakentamisen ammattilaisille tapahtumia ulkolaatoituksista, joten näitä ratkaisuja kannattaa tulla katsomaan ja kuulemaan tietoiskut livenä!

Visuaalinen pitkän elinkaaren materiaali

Viheralueita tuodaan lähemmäksi urbaania kaupunkiympäristöä ja olemme siirtyneen maatasolta kohti terasseja ja kattoja.  Piha-alueiden ja ulkotilojen toivotaan olevan viihtyisiä, monikerroksisia, ekologisia, luonnollisia sekä helppohoitoisia.

Ulkopintojen materiaaleilta halutaan helppoutta, ekologisuutta ja ilmastoviisaita, pitkän elinkaaren ratkaisuja.

ABL-Laattojen valikoimassa olevat keraamiset laatat, maatiilet sekä nurmitiilet ovat kaikki valmistettu luonnosta saatavista raaka-aineista. Tiiviiksi poltettu keramiikka säilyttää ajattomasti muotonsa ja värinsä, on helppohoitoinen sekä kestää rajutkin lämpövaihtelut muuttumattomana. Suomen olosuhteissa keramiikka sopii mainiosti ulkotiloihin. Asiantuntevat laattamyyjät auttavat valitsemaan  sopivimmat materiaalit kuhunkin projektiin.

ABL-Laattojen valikoimassa olevat keraamiset laatat, maatiilet sekä nurmitiilet ovat kaikki valmistettu luonnosta saatavista raaka-aineista.

Tunnetko vettä läpäisevät ulkolaatoitusjärjestelmät?

Hulevesien aiheuttama ympäristökuormitusta voidaan vähentää, kun salaojitusta ja imeyttämistä lisätään kiinteistöjen tonteilla. Vettä läpäisevillä pinnoilla on tärkeä rooli hulevesien hallinnassa. 

Monelle tulee yllätyksenä, että keramiikkaa voidaan asentaa tiiviin rakenteen lisäksi myös vettä läpäisevänä rakenteena, joka mahdollistaa sadevesien imeyttämisen suoraan laatoituskentän läpi maahan. Vettä läpäisevät laatoitusjärjestelmät eivät ole vielä kaikille tuttu juttu, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen: ne mahdollistavat pitkäikäisesti kestävät, rikkaruohottomat, huoltovapaat ja kauniit ratkaisut kaikkein vaativimpaankin makuun sekä yksityispihoille ja korkeasti rasitetuille julkisille alueille.

On tärkeää valita oikea kokonaisjärjestelmä pohjasta pintaan, jotta rakenteesta tulee toimiva.

Vettä läpäisevät saumat: Ulkolaatoituksen voi asentaa suoraan tiivistetyn sorapedin päälle, kun materiaaliksi valitaan 20mm paksu keraaminen laatta ja Sopro Solitär saumausjärjestelmä. Laatta asennetaan Sopron kiinnityslaastilla suoraan tiivistetyn sorapedin päälle – alustan betonointityövaihe jää kokonaan pois. Järjestelmässä vesi pääsee valumaan saumoista suoraan sorapedin sekaan. Rikkaruohovapaa Sopro Solitär saumausjärjestelmä mahdollistaa hulevesien tontille imeyttämisen laatta/kivisaumojen kautta.

Entäpä vettä läpäisevä betoni? Tiiviin betonirakenteen tai tiivistetyn sorapedin päälle voidaan tehdä vettäläpäisevä betonivalu Sopro DM 610 laastista. Sen päälle on mahdollista kiinnittää laatat kiinteästi Sopro HSF 748 laastiliimalla, eli slurrilla, ja saumata laatat vaikka Sopron vettäläpäisevällä sauma-aineella.

Rasitusluokaltaan vettäläpäisevät sauma-aineet jaetaan kolmeen luokkaan: Sopro Solitär sauma-aine toimii henkilöliikennöidyillä alueilla. Keskiraskaasti ajoneuvoliikennöidyillä alueilla saumaus tehdään Sopro EPF 594 sauma-aineella ja korkean rasituksen alueilla Sorpo HFE 693 sauma-aineella.

Millaisen laatoitetun rakenteen haluat? Toteutustapana voi olla myös tiivis, vedeneristetty ulkolaatoitusrakenne, jossa alustana toimii yleensä betoni tai muu kiinteä kiviaineinen rakenne.

Kiinteä betoni/kiviainesrakenne on usein perusteltua vedeneristää sementtipohjaisella vedeneristysjärjestelmällä ja laatoitus tulee aina toteuttaa Suomen talviset olosuhteet kestävällä joustavalla kiinnityslaastilla sekä ilma- ja vesitaskuttomalla asennustekniikalla.

Oletko pohtinut, miten estää epäesteettiset kalkkivalumat kauniissa keraamisessa tai luonnonkivilaatoituksessa ulkona? Jos rakennusmateriaalit, kuten sauma-aine tai kiinnityslaasti, sisältävät Portland sementtiä, nousee niistä sitoutumaton kalkki myöhemmin saumauksen ja laatan pintaan vaaleaksi harsoksi. Tämän visuaalisen haitan voit välttää Sopron OPZ2 -järjestelmän kalkkivapaita tuotteita käyttämällä, lue lisää täältä.

Nähdään kevään tapahtumissa ABL-Laatoilla!

 

– kirjoittajat ABL-Laattojen projektipäällikkö Marika Lundberg ja rakennuskemiantuotteiden tekninen asiantuntija Mikko Hietikko
Pääkuvan rakennus: Vitra Schaudepot, julkisivussa, portakoissa ja piha-alueella on käytetty sintrattuja tiiliä, arkkitehti: Herzog & de Meuron, Basel. Kuva: Romy Picht.