Mannerheimintie 170, Helsinki
Year
2016
Architect
Kai Lohman
Project
Facade renovation
How to fix the old with new technology – while maintaining the original spirit and coloring? Here is an example of a facade renovation that the Museum Board was very pleased with!
In Helsinki, at Mannerheimintie 170, that problem so typical of facade renovations was solved in a customized way, with ceramic tiles designed for this project. The end result is a wink to the design language and color world of the 1980s, using state-of-the-art know-how.
Customized facade solution Kerapanel plank, KeraTwin K20. Light paneling under the windows with Kerapanel panels.
Julkisivuremontin jälkeen - Mannerheimintie 170 Helsinki
Related articles
Julkisivusaneeraus: TAYS B-siipi verhotaan keraamisilla julkisivulevyillä
Tampereen yliopistollisen sairaalan B-siiven julkisivua saneerataan tavalla, jota Suomessa ei ole ennen nähty. Rapistunut, mutta ulkoasultaan suojeltu betonipinta korvataan keraamisella julkisivulevyllä – joka jäljittelee alkuperäistä betonipintaa. Keraamiset levyt on suunniteltu ja valmistettu varta vasten tätä projektia varten.
Vuonna 1961 valmistuneen TAYSin B-siiven julkisivun peruskorjaus on ollut tekeillä jo pitkään. Vanha betonipinta on pahoin likaantunut ja huonossa kunnossa. Valkobetonisen pinnan mureneminen on aiheuttanut jatkuvan riskin rakennuksen käyttäjille. Ongelmalliseksi saneerauksen on tehnyt se, että perinteiset korjausratkaisut eivät ole tulleet Tampereella kyseeseen.
"Betonielementin pinta on kaksikerroksinen, jonka valkobetoninen pintaosa murenee, kun se on tullut käyttöikänsä päähän. Pinnan alla on kevytbetonieriste, jonka poistaminen ei käytännössä ole ollut mahdollista, koska ikkunat ovat kiinni siinä kerroksessa. Ja koska sairaala on täynnä hoidettavia potilaita, ei ikkunoita voida remontin aikana poistaa", havainnollistaa projektin haasteellisuutta arkkitehti Mika Suihko arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä.
Julkisivusaneeraus alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen
Miten korjata julkisivu – ja samalla säilyttää uudessa julkisivussa rakennuksen alkuperäinen ilme? Mannerheimintie 170:ssä tuo julkisivusaneerauksille niin tyypillinen ongelma ratkaistiin räätälöidysti, tätä projektia varten suunnitelluilla keraamisilla julkisivulankuilla. Lopputulos on tähän päivään tuotu hatunnosto 1980-luvun muotokielelle ja värimaailmalle.
Moni 1980-luvulla valmistunut rakennuksen julkisivu on verhoiltu betonisandwich-elementeillä, jossa uloimpana on klinkkeripinta. Ajan myötä tuo betonin ulkokuoreen kiinnitetty klinkkeri on kuitenkin osoittautunut huonoksi ratkaisuksi, klinkkerit putoilevat. Näin kävi myös Mannerheimintie 170:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Julkisivuremontin tultua ajankohtaiseksi ongelman kuitenkin muodostivat julkisivun ulkoasuun liittyvät vaatimukset.
Alla näet kuvat talon julkisivusta ennen ja jälkeen julkisivuremontin, vasemmalla alkuperäinen ulkoasu ja oikealla päivitetty ilme – wau, mikä muodonmuutos!
Arkkitehti: Keraaminen julkisivu soveltuu korjausrakentamiseen
Korjausrakentamiseen erikoistunut arkkitehti Paula Markkula lukee keraamisten julkisivuratkaisujen vahvuudeksi taustatuulettuvat rakenteet, pitkän elinkaaren, helppohoitoisuuden sekä näyttävän ulkoasun. Uudet Sockel System julkisivulaatat antavat rakennukselle arvokkaan loppusilauksen.
– Keramiikka julkisivumateriaalina on hyvä, kestävä ja helppohoitoinen. Taustatuulettuvat järjestelmät tekevät siitä soveltuvan materiaalin korjausrakentamiseen. On tärkeää, että rakenne on taustatuulettuva, jotta kosteuden hallinta saadaan toteutettua varmasti ja luotettavasti, Paula Markkula, arkkitehti SAFA, toteaa.
Markkulan turkulainen AD.CE Suunnittelu Oy arkkitehtitoimisto on erikoistunut rakennusten ja julkisivujen korjaussuunnitteluun sekä kiinteistökehitykseen ja -jalostukseen. Markkulan suunnittelemista korjauskohteista yli viidessäkymmenessä on keraamiset julkisivut.