Ykspihlajan koulu, Kokkola

Vuosi
2021
Arkkitehti
Lukkaroinen Arkkitehdit Oy
Urakoitsija
YIT Suomi Oy
Kokkolan Ykspihlajan koulu sijaitsee Potin rannassa, luonnon äärellä ja asuinalueen tuntumassa.
Koulurakennuksessa palvelee 60-paikkainen päiväkoti ja opetustilat 200 oppilaalle eskarista kuutosluokkaan saakka. Koulun suunnittelun lähtökohtana on ollut tilojen avoimuus, muunneltavuus ja esteettömyys. Keraaminen muotolaatta julkisivussa on ABL-Laatoilta.
Julkisivukeramiikassa mielikuvitus on rajana – rakennuksiin on mahdollista toteuttaa täysin itse piirretty muoto, räätälöity sävy ja koko.










Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Julkisivusaneeraus: TAYS B-siipi verhotaan keraamisilla julkisivulevyillä
Tampereen yliopistollisen sairaalan B-siiven julkisivua saneerataan tavalla, jota Suomessa ei ole ennen nähty. Rapistunut, mutta ulkoasultaan suojeltu betonipinta korvataan keraamisella julkisivulevyllä – joka jäljittelee alkuperäistä betonipintaa. Keraamiset levyt on suunniteltu ja valmistettu varta vasten tätä projektia varten.
Vuonna 1961 valmistuneen TAYSin B-siiven julkisivun peruskorjaus on ollut tekeillä jo pitkään. Vanha betonipinta on pahoin likaantunut ja huonossa kunnossa. Valkobetonisen pinnan mureneminen on aiheuttanut jatkuvan riskin rakennuksen käyttäjille. Ongelmalliseksi saneerauksen on tehnyt se, että perinteiset korjausratkaisut eivät ole tulleet Tampereella kyseeseen.
"Betonielementin pinta on kaksikerroksinen, jonka valkobetoninen pintaosa murenee, kun se on tullut käyttöikänsä päähän. Pinnan alla on kevytbetonieriste, jonka poistaminen ei käytännössä ole ollut mahdollista, koska ikkunat ovat kiinni siinä kerroksessa. Ja koska sairaala on täynnä hoidettavia potilaita, ei ikkunoita voida remontin aikana poistaa", havainnollistaa projektin haasteellisuutta arkkitehti Mika Suihko arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä.

Julkisivusaneeraus alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen
Miten korjata julkisivu – ja samalla säilyttää uudessa julkisivussa rakennuksen alkuperäinen ilme? Mannerheimintie 170:ssä tuo julkisivusaneerauksille niin tyypillinen ongelma ratkaistiin räätälöidysti, tätä projektia varten suunnitelluilla keraamisilla julkisivulankuilla. Lopputulos on tähän päivään tuotu hatunnosto 1980-luvun muotokielelle ja värimaailmalle.
Moni 1980-luvulla valmistunut rakennuksen julkisivu on verhoiltu betonisandwich-elementeillä, jossa uloimpana on klinkkeripinta. Ajan myötä tuo betonin ulkokuoreen kiinnitetty klinkkeri on kuitenkin osoittautunut huonoksi ratkaisuksi, klinkkerit putoilevat. Näin kävi myös Mannerheimintie 170:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Julkisivuremontin tultua ajankohtaiseksi ongelman kuitenkin muodostivat julkisivun ulkoasuun liittyvät vaatimukset.
Alla näet kuvat talon julkisivusta ennen ja jälkeen julkisivuremontin, vasemmalla alkuperäinen ulkoasu ja oikealla päivitetty ilme – wau, mikä muodonmuutos!

Ammattiopisto Liven julkisivuun keraamiset sauvat
Varjoa, viilennystä ja visuaalista ilmettä antavat keraamiset sauvat rytmittävät Ammattiopisto Liven julkisivua. Uudisrakennus luo Espoon Leppävaaran kaupunkikuvaa.
Uusi Ammattiopisto Liven oppilaitosrakennus valmistui Espoon Leppävaaraan loppusyksystä 2019.
Vanhan Turuntien varressa, rinnetontilla sijaitseva rakennus vaikuttaa keskeisesti Espoon kaupunkikuvaan. Yksilöllistä ilmettä luomassa ovat julkisivuun valitut KeraShape julkisivusauvat.

ABL Sockel System – julkisivujärjestelmä joka kestää aikaa
Taustatuulettuvat rakenteet, pitkä elinkaari, kestävyys sekä näyttävä ulkoasu ovat ABL Sockel System julkisivujärjestelmän etuja. Vahvatekoiset 20mm paksuiset keraamiset julkisivulaatat ovat näyttävä ja arvoa antava julkisivuratkaisu.
ABL-Laatat on tuonut keraamisia julkisivuratkaisuja täydentämään 20 mm paksut, urakiinnityksellä asennettavat ABL Sockel System julkisivulaatat. Ne sopivat niin julkisiin rakennuksiin kuin asuntokohteisiinkin tuomaan sokkelikerrokselle – tai vaikka koko seinän mitalle – pitkäikäistä suojaa ja arvolle sopivaa näyttävyyttä.
Julkisivun sokkeleiden verhoukseen suunniteltu ABL Sockel System -järjestelmä kävi testattavana Tampereen yliopiston tutkimuslaboratoriossa iskulujuustesteissä keväällä 2021.
Teknistä suorituskykyä
Sokkeli kokee usein monenlaista rasitusta elinkaarensa aikana, mutta keramiikka kestää. Teknisessä suorituskyvyssään ABL Sockel System laatat soveltuvat hyvin käytettäväksi esimerkiksi sisäänkäynneissä ja julkisten rakennusten verhouksessa – ABL Sockel System järjestelmän 60x60cm kokoiset, 20mm vahvuiset julkisivulaatat saavuttivat korkeimman iskulujuusluokituksen.
Lataa tutkimusraportti: Julkisivujärjestelmien iskulujuustestaus – Tampereen yliopisto, rakennustekniikka, 2021