Keräilylista

Uusi lastensairaala – keraamiset julkisivulaatat

Kiinnostuitko julkisivuratkaisusta? Ota meihin yhteyttä niin etsimme projektiisi sopivimman tuotteen.

ABL-Laatat - referenssi - julkisivut - keraaminen julkisivu - HUS uusi lastensairaala on erottuva osa kaupunkikuvaa väreissään ja muodoissaan

HUS:in Uuden lastensairaalan halutaan julkisivullaan viestivän turvallisuutta, luotettavuutta – ja positiivisuutta. Sairaalarakennusta verhoavat keraamiset julkisivulaatat on suunniteltu ja valmistettu mittatilaustyönä lastensairaalalle.

Meilahteen tiiviisti rakennetulle sairaalakampusalueelle sovitettiin taidolla uusi, kahdeksankerroksinen lastensairaala. Sairaalaan saapuvia lapsia, heidän omaisiaan ja henkilökuntaa odottaa värikäs rakennus, joka kertoo jo kaukaa tulijalle, että lapsipotilaista on kyse.

– Rakennuksen ulkoasussa on haettu tunnistettavaa, lastensairaalamaista ilmettä. Tarkoitus on, että kun ihmiset liikkuvat Meilahden isolla sairaala-alueella, rakennus hahmottuisi heti siinä katukuvassa positiivisena, värikkäänäkin kokonaisuutena, korostaa lastensairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Antti-Matti Siikala arkkitehtitoimisto Sarc:ista.

Toiminnallisuus on sairaalan suunnittelussa luonnollisesti kaiken lähtökohta, mutta rakennuksen ulkoasunkaan roolia hoidon onnistumisessa ei pidä vähätellä. Sillä on merkitystä, minkä näköiseen rakennukseen ja tiloihin lasta tuodaan.

Ehdottoman tärkeää olisi, että lapsen ei tarvitsisi pelätä sairaalaa. Ja kun lapsella on turvallinen olo, se helpottaa sekä hoidon tekemistä että myös vanhempien oloa. Sellaista vastaanottavaa, turvallista luonnetta rakennuksen hahmoon on haluttu tuoda, Siikala painottaa.

Keraaminen julkisivu on kestävä ratkaisu

Kun rakennuksen julkisivumateriaalia mietittiin, keskiössä oli se, että ratkaisujen tuli olla kestäviä. Onhan kyseessä merkittävä investointi, joka toteutetaan osin lahjoitusvaroin ja jossa yhteiskunta on mukana. Sen lisäksi, että ratkaisujen tuli olla kestäviä teknisesti, piti niiden olla sitä myös kaupunkikuvallisilta ominaisuuksiltaan. Keraaminen julkisivulaatta täytti vaatimukset – ja on lisäksi myös helppohoitoinen.

– Keraaminen laatta julkisivussa on itse asiassa hyvin vanha, ikiaikainen materiaali. Siitä on olemassa tuhansien vuosien käyttökokemus. Sen jälkeen kun on ensin opittu savea polttamaan, sitä on jossain vaiheessa opittu lasittamaan, ja esimerkkejä sen käytöstä löytyy läpi historian, Siikala muistuttaa.

Räätälöity julkisivulaatta onnistuu

ABL-Laattojen toimittamat keraamiset julkisivulaatat on suunniteltu ja valmistettu mittatilaustyönä lastensairaalaa varten. Kyseessä on Kerapanel lankku, KeraTwin K20 –julkisivulaatta, josta on valmistettu kolme erilaista laattatyyppiä ja ne asennetaan kohteeseen pystysuuntaisesti. Tehdas on valmistanut uudet muotit vain tätä kohdetta varten. Lisäksi valkoinen sävy on tehty erityisesti tähän kohteeseen.

– Laattavalintoja ohjasi se, että talossa on isot kerroskorkeudet ja se poikkeaa muutenkin monista muista rakennustyypeistä. Tämän hankkeen kohdalla puhutaan niin isoista volyymeista, että oli aika luontevaa tehdä omat laatat, Siikala korostaa.

Erityistä julkisivulaatoissa on se, että pinnan struktuuri ja tekstuuri vaihtelevat niissä. Laatat ovat pinnaltaan erilaisia, minkä ansiosta ne näyttävät valosta ja varjoista riippuen erilaisilta julkisivussa.

– Rakennuksen yleisvaikutelma on vaalea, jota sitten värit täydentävät, mutta sen lisäksi siellä on tämä valkoisten laattojen keskinäinen peli, joka on kiinnostava, Siikala kuvailee.