Toimistorakennus Ratina, Tampere
Vuosi
2020
Urakoitsija
Kodikas Remontit Oy
Sokkeli on piste i:n päälle tyylikkäässä rakennuksessa. Anna sille arvoisensa sokkeliverhoilu keraamisella ABL Sockel System -julkisivulaatalla.
Tampereen Ratinassa sijaitsevan uuden toimistorakennuksen sokkelin julkisivulaatat ovat 20mm vahvuisia ABL Sockel System julkisivulaattoja.
Ratinan sokkelilaatta: graniitti _05
ABL Sockel System julkisivulaatat
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Julkisivusaneeraus alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen
Miten korjata julkisivu – ja samalla säilyttää uudessa julkisivussa rakennuksen alkuperäinen ilme? Mannerheimintie 170:ssä tuo julkisivusaneerauksille niin tyypillinen ongelma ratkaistiin räätälöidysti, tätä projektia varten suunnitelluilla keraamisilla julkisivulankuilla. Lopputulos on tähän päivään tuotu hatunnosto 1980-luvun muotokielelle ja värimaailmalle.
Moni 1980-luvulla valmistunut rakennuksen julkisivu on verhoiltu betonisandwich-elementeillä, jossa uloimpana on klinkkeripinta. Ajan myötä tuo betonin ulkokuoreen kiinnitetty klinkkeri on kuitenkin osoittautunut huonoksi ratkaisuksi, klinkkerit putoilevat. Näin kävi myös Mannerheimintie 170:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Julkisivuremontin tultua ajankohtaiseksi ongelman kuitenkin muodostivat julkisivun ulkoasuun liittyvät vaatimukset.
Alla näet kuvat talon julkisivusta ennen ja jälkeen julkisivuremontin, vasemmalla alkuperäinen ulkoasu ja oikealla päivitetty ilme – wau, mikä muodonmuutos!
Arkkitehti: Keraaminen julkisivu soveltuu korjausrakentamiseen
Korjausrakentamiseen erikoistunut arkkitehti Paula Markkula lukee keraamisten julkisivuratkaisujen vahvuudeksi taustatuulettuvat rakenteet, pitkän elinkaaren, helppohoitoisuuden sekä näyttävän ulkoasun. Uudet Sockel System julkisivulaatat antavat rakennukselle arvokkaan loppusilauksen.
– Keramiikka julkisivumateriaalina on hyvä, kestävä ja helppohoitoinen. Taustatuulettuvat järjestelmät tekevät siitä soveltuvan materiaalin korjausrakentamiseen. On tärkeää, että rakenne on taustatuulettuva, jotta kosteuden hallinta saadaan toteutettua varmasti ja luotettavasti, Paula Markkula, arkkitehti SAFA, toteaa.
Markkulan turkulainen AD.CE Suunnittelu Oy arkkitehtitoimisto on erikoistunut rakennusten ja julkisivujen korjaussuunnitteluun sekä kiinteistökehitykseen ja -jalostukseen. Markkulan suunnittelemista korjauskohteista yli viidessäkymmenessä on keraamiset julkisivut.
Hytect-pinnoite pitää julkisivulaatat puhtaana
ABL-Laattojen keraamisiin julkisivulevyihin ja julkisivulankkuihin on saatavilla itsestään puhdistuva titaanioksidipinnoite, eli Hytect-pinnoite.
Hytect-pinnoitettujen julkisivulaattojen puhtaanapito on todella helppoa. Valon, hapen ja veden synnyttämä reaktio puhdistaa seinälaatat automaattisesti. Hytect-pinnoite puhdistaa myös ilmaa, sillä se neutraloi kasvihuonekaasuja ja ympäristöpäästöjä.
ABL Sockel System – julkisivujärjestelmä joka kestää aikaa
Taustatuulettuvat rakenteet, pitkä elinkaari, kestävyys sekä näyttävä ulkoasu ovat ABL Sockel System julkisivujärjestelmän etuja. Vahvatekoiset 20mm paksuiset keraamiset julkisivulaatat ovat näyttävä ja arvoa antava julkisivuratkaisu.
ABL-Laatat on tuonut keraamisia julkisivuratkaisuja täydentämään 20 mm paksut, urakiinnityksellä asennettavat ABL Sockel System julkisivulaatat. Ne sopivat niin julkisiin rakennuksiin kuin asuntokohteisiinkin tuomaan sokkelikerrokselle – tai vaikka koko seinän mitalle – pitkäikäistä suojaa ja arvolle sopivaa näyttävyyttä.
Julkisivun sokkeleiden verhoukseen suunniteltu ABL Sockel System -järjestelmä kävi testattavana Tampereen yliopiston tutkimuslaboratoriossa iskulujuustesteissä keväällä 2021.
Teknistä suorituskykyä
Sokkeli kokee usein monenlaista rasitusta elinkaarensa aikana, mutta keramiikka kestää. Teknisessä suorituskyvyssään ABL Sockel System laatat soveltuvat hyvin käytettäväksi esimerkiksi sisäänkäynneissä ja julkisten rakennusten verhouksessa – ABL Sockel System järjestelmän 60x60cm kokoiset, 20mm vahvuiset julkisivulaatat saavuttivat korkeimman iskulujuusluokituksen.
Lataa tutkimusraportti: Julkisivujärjestelmien iskulujuustestaus – Tampereen yliopisto, rakennustekniikka, 2021