Keräilylista

Luonnonkivilaatasta voi löytyä fossiili

Kiinnostuitko leikkaamon ja luonnonkiven mahdollisuuksista? Ole meihin yhteydessä, jutellaan lisää!

Vanhasta merenpohjasta louhittuun luonnonkiveen on tallentunut ainutlaatuisia muistoja elävästä elämästä aina dinosaurusten ajoilta asti. Esimerkiksi Finnairin pääkonttorissa vierailevan kannattaa luoda katseensa maahan: sieltä saattaa pilkottaa miljoonia vuosia sitten kiveen ikuistunut kotilo.

Mesotsooisella maailmankaudella, 150 miljoonaa vuotta sitten, eläin- ja kasvikunnan organismeja vajosi muinaisen Tethys-meren pohjalle ja kivettyi lopulta kalsiumkarbonaattisessa mudassa. Ajan mittaan tuosta kerrostuneesta materiaalista kehittyi kalkkikivi, joka mannerlaattojen siirtymisen myötä vyöryi paikoin sisämaahan. Näin syntyi muun muassa Jura-vuoristo, josta louhitaan myös ABL-laattojen valikoimissa olevat Jura-kivet.

Huokoinen mutta helppohoitoinen

Kuten luonnonkivet yleensä, myös Jura-kalkkikivi on materiaalina huokoinen. Kunhan asian tiedostaa, voi kiveä oikein asennettuna ja suojattuna käyttää melkein missä tahansa. ABL-Laatat on toimittanut kivestä pöytätasoja ja lattialaattoja niin yksityisiin koteihin kuin julkisiinkin kohteisiin. Vaikka kivi onkin huokoinen ja näin ollen helposti likaantuva, läikät maastoutuvat hyvin fossiilien sekaan. Tästä syystä kivi on käytössä helpompi kuin esimerkiksi valkoinen marmori, jossa lika näkyy herkemmin.

– Kalkkikiven pinta on ihanan samenttinen, melkein kuin saippuainen. Moni haluaakin säilyttää tämän, eikä käsittele kiveä mitenkään. Tällöin läikkiä tulee varmasti, mutta sehän on pelkästään hienoa – keittiön taso kertoo, että keittiötä käytetään ja tilassa pidetään juhlia, korostaa Maria Silvast ABL-Laatoilta. 

Riippuen louhintapaikasta ja sahaustavasta, Jura-kalkkikiveä on saatavilla keltaisena, harmaana ja keltaisen ja harmaan sekoituksena. 

– Värit ovat hyvin hiekkamaisia, onhan kyseessä vanha merenpohja, Maria täsmentää.

 

Fossiilien lisäksi kvartsijuonet ovat tyypillisiä Jura-kalkkikivelle. Ne ovat syntyneet halkeamina, jotka miljoonien vuosien saatossa ovat täyttyneet kalsiitista ja kovettuneet, muodostaen nyt kiven vahvimman kohdan. Kvartsijuonet antavat kivelle – fossiilien ohella – sille niin ominaisen luonnonmukaisen ilmeen.

Fossiilien määrä kivilaatassa on aina yllätys

Vaikka uniikkeja ja kaiken kaikkiaan hämmästyttäviä ovatkin, fossiileja sisältävät kalkkikivilaatat eivät suinkaan ole kalleimmasta päästä luonnonkivilaattoja.

– Se on yksi edullisimmista luonnonkivistä. Jura-kivet tulevat meille suoraan Saksasta ja tällä hetkellä kalkkikiven saatavuus on hyvä, Maria kertoo ja vahvistaa, että kiinnostuskin laattoihin on kova.

Fossiileja aina ihmetellään ja asiakkaat haluaisivat niitä luonnollisesti mahdollisimman paljon laattoihinsa.

– Emme kuitenkaan voi aina taata, että vaikka asiakas ostaisikin 20m2 kiveä, että juuri siinä erässä olisi edes yhtä isoa näkinkenkää. Tämä on aina huomioitava, kun toimitaan luonnonmateriaalin kanssa. Joka kerta värit ja kuviot vaihtelevat ja jokainen toimitettu erä on uniikki, Maria muistuttaa.