Omakotitalo - Helsinki 14

2017

Saunatilojen, kylpyhuoneen, pienen wc:n ja kodinhoitohuoneen tilojen uusiminen.

 

Helsinkiläisen omakotitalon ​kylpyhuone sekä kodinhoitohuone olivat jo vanhentuneet ilmeeltään, lisäksi niiden käyttöominaisuudet eivät enää toimineet esteettömyyttä yhä enenevässä määrin tarvitsevalle perheelle. Tilan uudistamiseen päätettiin pyytää apua sisustussuunnittelija Terhi Lanzettilta.

Mistä suunnittelu sitten aloitettiin?
”Asiakas piti kovasti marmorista, mutta aidon marmorin vaatiman hoidon takia päädyimme valitsemaan luonnonkiven sijasta keraamiset laatat marmorikuvioinnilla. Lisäksi toiveena oli ottaa huomioon esteettömyys ja helppokäyttöisyys tiloissa.” Terhi kuvaa projektin lähtökohtia.

Esteettömyys on huomioitu jättämällä riittävästi tilaa kulkuteihin muuttamalla muun muassa ovien paikkoja sekä niiden aukeamissuuntia. Myös valaistukseen kiinnitettiin suunnitelmissa huomiota ja pienen wc:n seiniin lisättiin liiketunnistimilla syttyvät yövalot, jotka ovat jo saaneet kiitosta perheeltä.

Tehokkaat valot sekä vaaleat pinnat luovat valoisan ja modernin lopputuloksen. Kylpyammeen taustaseinä laatoitettiin katseen vangitsevalla marmorikuvioisella mosaiikilla, jonka erilaiset pinnat elävät valaistuksen muutoksien myötä. Ammeessa voi kylpeä joko tunnelmavalaistuksessa, luonnonvalossa tai yleisvalaistuksessa.

Kodinhoitohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen valittiin lattioihin sama Gems-laatta kahdessa eri koossa. 30x60- ja 10x10-kokoiset laatat luovat yhtenäisen tilan jossa kaadot sekä portaat on voitu ottaa huomioon. Gems on nostettu myös kodinhoitohuoneessa seinille.

”Tilojen suunnittelu sujui vaivatta ja löysimme oikeat tuotteet melko nopeasti.” Terhi Lanzett kertoo. Haasteita projektiin kuitenkin loi työmaa ja urakoitsijat, varsinkin kun ensimmäinen urakoitsija jätti projektin kesken. Perheen helpotukseksi mukana projektissa oli ollut alusta asti suunnittelija, joka auttoi keskusteluissa urakoitsijoiden kanssa sekä töiden saamisessa eteenpäin. Vaikka remontti viivästyi useamman kuukauden, on suunnittelija Terhi sekä asunnon omistajat tyytyväisiä lopputulokseen. Terhi on päässyt myös testaamaan tilat henkilökohtaisesti, kun perheeltä tuli remontin jälkeen kutsu saapua saunomaan valmiisiin tiloihin. ”Olihan se hauska päästä ihan konkreettisesti testaamaan tilojen toimiminen, mitä ei useasti omissa suunnittelukohteissa pääse tekemään.” Terhi naurahtaa.