Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Uusi lastensairaala hahmottuu jo

21.11.2016

Meilahteen valmistuvan uuden lastensairaalan hahmo on jo nähtävissä. Tiiviisti rakennetulle sairaalakampusalueelle taidolla sovitetun rakennuskompleksin halutaan julkisivullaan viestivän turvallisuutta, luotettavuutta – ja positiivisuutta. Rakennusta verhoavat keraamiset laatat on suunniteltu ja valmistettu mittatilaustyönä lastensairaalalle.

Stenbäckinkadulle Meilahteen nouseva kahdeksankerroksinen rakennus on jo harjassa, ylin kerros on valmis ja julkisivukin ummessa. Julkisivun pinnoitteet tosin vielä puuttuvat ja sisätyöt ovat yhä kesken. Mutta kauan odotetun uuden sairaalan hahmo on jo paikallaan. Kun ovet aikanaan aukeavat ensi vuoden puolella, lapsia, heidän omaisiaan ja henkilökuntaa odottaa rakennus, joka kertoo jo kaukaa tulijalle, että lapsipotilaista on kyse. 

Havainnekuva uudesta lastensairaalasta.

- Rakennuksen ulkoasussa on haettu tunnistettavaa, lastensairaalamaista ilmettä. Tarkoitus on, että kun ihmiset liikkuvat Meilahden isolla sairaala-alueella, rakennus hahmottuisi heti siinä katukuvassa positiivisena, värikkäänäkin kokonaisuutena, korostaa lastensairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Antti-Matti Siikala.

Toiminnallisuus on sairaalaa suunnitellessa luonnollisesti kaiken lähtökohta, mutta ulkoasunkaan roolia hoidon onnistumisessa ei pidä vähätellä. Sillä on merkitystä, minkä näköiseen rakennukseen ja tiloihin lasta tuodaan.

Havainnekuva uudesta lastensairaalasta Stenbäckinkadulta.

- Ehdottoman tärkeää olisi, että lapsen ei tarvitsisi pelätä sairaalaa. Ja kun lapsella on turvallinen olo, se helpottaa sekä hoidon tekemistä että myös vanhempien oloa. Sellaista vastaanottavaa, turvallista luonnetta rakennuksen hahmoon on haluttu tuoda, Siikala painottaa. Rakennuksen halutaan siis ennen kaikkea henkivän luotettavuutta. 

- Vaikka lastensairaalasta kyse onkin, mitään linnanmäkeä emme ole halunneet tehdä.  Eli luottavaisin mielin perheet voivat sairaalaan tulla.

Keraaminen julkisivu kestävä ratkaisu

Kun rakennuksen julkisivumateriaalia mietittiin, keskiössä oli se, että ratkaisujen tuli olla kestäviä. Onhan kyseessä merkittävä investointi, joka toteutetaan osin lahjoitusvaroin ja jossa yhteiskunta on mukana. Sen lisäksi, että ratkaisujen tuli olla kestäviä teknisesti, piti niiden olla sitä myös kaupunkikuvallisilta ominaisuuksiltaan. Keraamiseen laattaan päädyttiin, koska se täyttää nuo kriteerit - ja on lisäksi myös helppohoitoinen.

- Keraaminen laatta julkisivussa on itse asiassa hyvin vanha, ikiaikainen materiaali. Siitä on olemassa tuhansien vuosien käyttökokemus. Sen jälkeen kun on ensin opittu savea polttamaan, sitä on jossain vaiheessa opittu lasittamaan, ja esimerkkejä sen käytöstä löytyy läpi historian, Siikala muistuttaa. 

Lastensairaalaa varten valmistettiin omat laatat.

ABL-Laattojen toimittamat laatat on suunniteltu ja valmistettu mittatilaustyönä lastensairaalaa varten. Kyseessä on KeraTwin K20 –julkisivulaatta, josta on valmistettu kolme erilaista laattatyyppiä ja ne asennetaan kohteeseen pystysuuntaisesti. Tehdas on valmistanut uudet muotit vain tätä kohdetta varten. Lisäksi valkoinen sävy on tehty erityisesti tähän kohteeseen.

-  Laattavalintoja ohjasi se, että talossa on isot kerroskorkeudet ja se poikkeaa muutenkin monista muista rakennustyypeistä. Tämän hankkeen kohdalla puhutaan niin isoista volyymeista, että oli aika luontevaa tehdä omat laatat, Siikala korostaa.

Erityistä laatoissa on se, että pinnan struktuuri ja tekstuuri vaihtelevat niissä. Laatat ovat pinnaltaan erilaisia, minkä ansiosta ne näyttävät valosta ja varjoista riippuen erilaisilta fasadissa.

- Rakennuksen yleisvaikutelmahan on vaalea, jota sitten värit täydentävät, mutta sen lisäksi siellä on tämä valkoisten laattojen keskinäinen peli, joka on kiinnostava, Siikala kuvailee.