Takaisin ylös Takaisin
Tilaa uutiskirje

Telakkamiljöö inspiroi hotellin muodonmuutosta

12.12.2016

Ruoholahdenrannassa sijaitsevan Radisson Blu Seaside Hotellin sisätilat uudistettiin hakemalla inspiraatiota rakennuksen urbaanista ympäristöstä ja historiasta. Melkoisen muodonmuutoksen kokenut hotelli kunnioittaa uudessa, persoonallisessa sisustuksessaan niin Hietalahden alueen telakkamiljöötä, stadilaista elämänmenoa kuin myös itse A. I. Virtasta.

Aulan seinät ovat saaneet inspiraationsa sataman konteista.

Satamatunnelma on voimakkaasti läsnä niin hotellin aulassa kuin myös ravintolassa. 

- Tunnelmaa on luotu sisätilojen konttiseinillä ja esimerkiksi kirjahyllyn rakenne viittaa sataman nostokurkiin. Purkamalla aulasta ja ravintolasta alakattorakenteet ja jättämällä tekniikan näkyviin toimme tehdasmaista tunnelmaa tilaan, sisustusarkkitehti Eva-Marie Eriksson suunnittelutoimisto Fyrasta kertoo sisustuksen teemasta.

Urbaania, stadilaista elämänmenoa tiloihin tuo paikallisten tekijöiden kanssa tehty yhteistyö. Näin sai muotonsa muun muassa hotellissa näkyvä grafiikka,  jota on niin hisseissä, ravintolassa kuin huoneissakin. Graffititaiteilijankin kädenjälki näkyy, muun muassa suurimman kokoustilan siirtoseinissä. Mutta mitä tekemistä nobelisti A. I. Virtasella on projektin kanssa?

- Rakennus on aikoinaan toiminut Valion laboratoriona ja juustovarastona, ja A. I. Virtasen työhuone sijaitsi siellä. Rakennuksessa sijainneet kirjasto ja kasvihuone olivat Virtaselle tärkeitä, ja näitä elementtejä olemme halunneet hienovaraisesti tuoda esille hotellin aulassa, Eriksson paljastaa.

Laattoja ja signaalilippuja 

Muun sisustuksen ohella myös laattoja on käytetty uudistetuissa tiloissa harvinaisen ennakkoluulottomasti ja vahvalla visuaalisella otteella. Etenkin heti sisääntuloaulan lattiassa toteutettu patchwork-ladonta toimii tehokkaana katseenvangitsijana.

- Kun koko kokonaiskonsepti on niin vahvasti paikkaan, eli satama-alueeseen, sidottu, saimme idean käyttää laivojen signaalilippuja lähtökohtana lattian kuosille. Halusimme myös rajata sisääntulon omaksi alueeksi ja tämä toteutettiin nimenomaan luomalla mattomainen alue patchwork-ladonnalla, Eriksson valottaa erikoista ratkaisua.

Myös baarin ja wc-tilojen eteen haluttiin luoda omat, mattomaiset alueet ja samalla tuoda väriä tiloihin. Laatat valittiin ABL-Laattojen runsaasta valikoimasta ennen kaikkea käyttötarkoitusta silmällä pitäen.

- Sisääntulokerrokseen etsittiin selkeälinjaista betonimaista laattaa, joka muodostaisi eläväpintaisen perustan koko kerrokseen. Laattamallissa, jonka valitsimme, yhdistyy eläväisyys ja tietynlainen rouheus, mutta malli on samalla myös skarppi ja moderni. Betonimainen laatta häivyttää myös tehokkaasti kaiken ulkoa tulevan kuran ja lian, joka perinteisesti on sisääntulokerroksen ongelma, Eriksson kertoo ja kehuu samalla jouhevaa yhteistyötä ABL-Laattojen kanssa.

- Heidän kanssaan on aina ollut helppo tehdä yhteistyötä! Henkilökemiat toimivat ja asiat hoituvat. Jos jotain etsimme, ratkaisu löytyy aina.

Epäsymmetrialla särmää valkoiseen laattaan

Kun poiketaan totutusta kaavasta, näyttäytyy perinteinenkin aivan uudessa valossa. Erityisen hyvin tämä näkyy ravintolassa ja yleisissä wc-tiloissa, joissa päädyttiin käyttämään valkoista peruslaattaa, mutta tällä kertaa epäsymmetrisellä ladontamallilla. Lopputulos on lähestulkoon nerokkaan jännittävä ja tyylikäs. 

- Halusimme näihin tiloihin näyttävää pintaa, mutta kustannustehokkaasti, ja siitä lähti ajatus valkoisesta peruslaatasta erikoisella ladonnalla. Paljon käytetyn tiililadonnan tilalla haluttiin käyttää jotakin uutta ja tuoretta ladontamallia, Eriksson kertoo.

Majoitushuoneiden kylpyhuoneissa haettiin simppeliä teollisuushenkeä, joten myös siellä käytettiin tavallista valkoista laattaa, sekä lattiassa että seinissä. Haasteena oli nytkin, miten saada kustannukset pysymään kurissa ja välttää samalla halvalta näyttävä lopputulos. Ratkaisu löytyi yllättävällä tavalla.

- Käytimme wc:n seinäkotelointeihin vanerilta näyttävää isokokoista laattaa, jota saa sekä musta- että valkoruudullisena tai ilman kuosia. Koska majoitushuoneet sijaitsevat kolmessa eri rakennuksessa, päätimme käyttää kaikkia kolmea vaihtoehtoa. Vanerilaatta sopii kokonaisuuteen täydellisesti ja tuo sen pienen tarvittavan ekstran lopputulokseen, Eriksson kehuu.

ABL-Laatat Varastomallistoesite 2017 / 2 Enemmän kuin liiketuttavia

Takaisin listaukseen

fi en