TAYS verhoutuu keraamiseen laattaan

19.09.2016

Tampereen yliopistollisen sairaalan B-siiven julkisivua saneerataan tavalla, jota Suomessa ei ole ennen nähty. Rapistunut, mutta ulkoasultaan suojeltu betonipinta korvataan keraamisella laattapinnalla – joka jäljittelee alkuperäistä betonipintaa. Laatat on suunniteltu ja valmistettu varta vasten tätä projektia varten.

Vuonna 1961 valmistuneen TAYSin B-siiven julkisivun peruskorjaus on ollut tekeillä jo pitkään. Vanha betonipinta on pahoin likaantunut ja huonossa kunnossa. Valkobetonisen pinnan mureneminen on aiheuttanut jatkuvan riskin rakennuksen käyttäjille. Ongelmalliseksi saneerauksen on tehnyt se, että perinteiset korjausratkaisut eivät ole tulleet Tampereella kyseeseen.

- Betonielementin pinta on kaksikerroksinen, jonka valkobetoninen pintaosa murenee, kun se on tullut käyttöikänsä päähän. Pinnan alla on kevytbetonieriste, jonka poistaminen ei käytännössä ole ollut mahdollista, koska ikkunat ovat kiinni siinä kerroksessa. Ja koska sairaala on täynnä hoidettavia potilaita, ei ikkunoita voida remontin aikana poistaa, havainnollistaa projektin haasteellisuutta arkkitehti  Mika Suihko arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä.

Koska vanha pinta ei kestänyt tavanomaisia korjausratkaisuja, eivätkä ne sairaalan hoitokäytön takia olisi olleet edes mahdollisia, oli haettava uusia vaihtoehtoja. Uuden julkisivun tuli olla kevyt, helposti kiinnitettävä ja joustava ratkaisu. Oman haasteensa hankkeeseen toivat myös ulkoasuun liittyvät vaatimukset. Pirkanmaan maakuntamuseo oli asettanut kaavassa tälle sairaalan suurimmalle osalle tiukat ehdot: ulkonäköä ei saisi muuttaa ja sotien jälkeistä sairaalarakentamista ja modernismia edustavan rakennuksen luonne tulisi säilyttää vanhan mallin mukaisena.

TAYS uudistamisohjelma 2020. Työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja UKI Arkkitehdit Oy.

Ratkaisuna tilaustyönä tehty laatta

- Erilaisia ratkaisuja tutkittiin useita, joista markkinoille tullut Teräselementin ja ABL-Laattojen Composer täytti asetetut vaatimukset. Tuotteen esittelytilaisuudessa oli jo selvää, että nyt korjaaminen olisi mahdollista, Mika Suihko muistelee.

Keraamisen laattaan siis päädyttiin keveyden ja pintamateriaalin kuviointimahdollisuuksien takia. Ainutlaatuista oli se, että valitun laatan vanhaa betonia jäljittelevä pinta suunniteltiin ja valmistettiin tilaustyönä tätä projektia varten. 

Mittatilaustyönä valmistetun Composer-laatan väri ja kuvio jäljittelee vanhaa betonia.

- Vanhan julkisivun pinta mitattiin ja sen perusteella valittiin laattakoko. Myös betonielementtien saumatyyppi täytyi saada säilymään. Vanhasta pinnasta otettiin mallipaloja, joiden perusteella ABL toimitti mallilaattoja työmaalle. Muutaman koelaatan jälkeen laatan väri ja struktuuri saatiin osumaan kohdalleen, Suihko kertoo projektin etenemisestä. 

Voidakseen näyttää vihreää valoa rakennusvalvonta ja maakuntamuseo vaativat vielä täysikokoisen mallin rakentamista paikan päälle. Näin saatettiin varmistua lopputuloksesta ja lopulliset ratkaisut hiottiin kuntoon.

Uudistusprosessi on päässyt siihen pisteeseen, että laattoja asennetaan jo.

Laatoilla saavutettiin muitakin etuja

Laatan käyttäminen pintamateriaalina ratkaisi myös lisälämmöneristämiseen liittyvän ongelman, jonka suunnittelija usein kohtaa vanhoja arvorakennuksia korjattaessa. Lisälämmöneristämisestä kun ei yleensä tule kannattavaa, vaan pikemminkin ulkonäön pilaaja. TAYSin projektissa pystytään perinteisiä sudenkuoppia välttämään joustavan ratkaisun ansiosta.

Composer-kuorilaatta ratkaisi lisälämmöneristämisongelman.

- Uusi kuorilaatta tuetaan rakennuksen kantavaan sisärunkoon ja verhous peittää vanhan pinnan ja kiinnittää murenevan kuoren paikoilleen. Koko julkisivu lisälämmöneristetään, jolloin rakennuksen energiatalous paranee merkittävästi. Noin 7000 neliön kokoinen uusi lisälämmöneristys maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa, Suihko summaa.

Kolme vuotta sitten alkanut uudistusprosessi on nyt päässyt siihen vaiheeseen, että laattoja asennetaan jo. Tähän vaiheeseen pääseminen on ollut pitkän työn tulos.

- Prosessi on vaatinut osapuolilta nopeaa ja joustavaa yhteistyökykyä. Neuvotteluja on käyty moneen suuntaan ja hankkeelle saatiin lupa vasta, kun kaikki oli jo valmista. Osapuolilta vaadittiin rohkeutta tehdä ja kehittää ratkaisua omalla riskillä. On hienoa, että nykyään tällainen toiminta on mahdollista, Suihko kehuu.

Ajatonta ja funktionaalista kauneutta Itselle tehty talo

Takaisin listaukseen