Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Täyden palvelun laattaleikkaamo

16.05.2016

Vettä, hiekkaa ja timantteja. Muun muassa näiden ainesosien – ja tietokoneen - avulla taituroidaan päivittäin ihmeitä ABL-Laattojen laattaleikkaamossa Helsingin Kirkonkyläntiellä.  Kolme vuotta sitten perustettu leikkaamo on ainoa laatuaan Suomessa. Se on tällä hetkellä maan ainoa laattaleikkaamo, jolla on täydet valmiudet erityisesti keraamisten suurlaattojen työstämiseen.

Kookkaimmat suurlaatat ovat yli kolmimetrisiä.

 

Kookkaiden, parhaimmillaan jopa yli kolmemetristen suurlaattojen osuus leikkaamon työstöistä on jo lähes 80 prosenttia. Loput 20 prosenttia on luonnonkivien työstämistä. Hiekan ja veden yhteispeliin perustuvalla vesileikkurilla ja vesijäähdytteisellä timanttisahalla toteutetaan päivittäin asiakkaiden toiveita laidasta laitaan, vain taivas on rajana. 

Vaikuttava näky. Massiivisen vesijäähdytteisen timanttisahan käsittelyssä luonnonkivi taipuu muotoon kuin muotoon.

 

Tarmo esittelee laattaleikkaamon vesileikkuria.

Hurjimmatkin toiveet toteutetaan

Etenkin arkkitehdit, suunnittelijat ja taiteilijat kääntyvät ABL:n laattaleikkaamon puoleen halutessaan toteuttaa projekteissaan tavallisesta poikkeavia laattamuotoja. Yksi viimeisimmästä tällaisista tilauksista on ollut Kiasmaan taiteilijan toivomuksesta tehty kivitaustalevy.

Ja mitä haastavampi suunnitelma, sitä todennäköisimmin ABL-Laattojen laattaleikkaamo on se ainoa paikka, jossa se pystytään toteuttamaan. Leikkaamossa tehdään mittojen mukaan porraslaatoituksia urituksineen, kerroksien numeromerkintöjä ja yritysten logoja upotettuna muuhun keramiikkaan, julkisivulaattoja saumaurituksilla ja jiirileikkauksilla. Lista on loputon. Tarvittaessa jopa huonekaluja päällystetään keramiikalla – tästä esimerkkinä Artekin uuden myymälän kalusteet.

Uudet koneet mahdollistavat isojen suurlaattojen leikkaamisen tarvittavaan kokoon – upotus- ja läpivientireikineen - jo leikkaamossa. Tämä on tuonut aivan uusia mahdollisuuksia muun muassa keittiösuunnitteluun.

- Lähes kaksi kolmasosaa suurlaattatöistämme on tällä hetkellä keittiön pöytätasojen ja välitilojen leikkausta, vahvistaa Henri Forsman leikkaamosta.

Kiinnitystä vaille valmis. Keittiön keraaminen pöytätaso yhdestä, yhtenäisestä laatasta, valmiiksi mittojen mukaan leikattuna.

Tietokoneella – ja käsin

Ennen kuin leikkurit käynnistetään, on leikkaamossa läpikäyty monta työvaihetta. Alussa arkkitehdillä tai suunnittelijalla on tietty visio tilasta ja pinnasta, jonka perusteella leikkaamossa käynnistyy perusteellinen suunnittelutyö: leikkaamon asiantuntijat suunnittelevat kaikki leikkausten yksityiskohdat visuaalisuutta, kestävyyttä ja käytettävyyttä ajatellen, kiinnittäen erityistä huomiota eri materiaalien erityisominaisuuksiin. Kun suunnitelma on valmis, tiedot ohjelmoidaan koneelle ja leikkuri aloittaa työn.

Suunnitelmat ohjelmoidaan ensiksi tietokoneelle ja sen jälkeen vesileikkuri tekee työtä käskettyä, koneen ohjauksessa. Saumaton työpari.

 

Viimeistelyt tehdään aina käsin.

 

Mutta millaiset toimeksiannot ovat laattaleikkaajalle haastavimpia?

- Vaativimmat  tehtävät  ovat yleensä luonnonkiviprojekteja. Mitä huokoisempi ja herkempi kivi, sitä helpommin se saattaa työstövaiheessa mennä rikki. Yhden bookmatch-pinnan (marmorista leikataan symmetrisiä, peilikuvana toistuvia kuvioita) kanssa saattaa joskus mennä useampi päivä, Henri paljastaa.

- Vaativia ovat myös monitahoiset, useasta palasta tehtävät kohteet ja niiden suunnittelu ja sovittelu niin että asennusvaiheessa kaikki menisi mahdollisimman helposti ja lopputulos olisi mahdollisimman hyvä, hän lisää.

Erityiset laatat vaativat erityistä tekniikkaa myös laattojen liikuttelemiseen.