Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Suurlaatat tulevat

17.10.2016

Vielä muutama vuosi sitten kukaan ei ollut kuullutkaan suurlaatoista. Nyt ne ovat laatta-alan kuumin trendi. Mistä oikein on kysymys?

Helppohoitoisuus, monipuolisuus, kestävyys, saumattomuus – ja ennen kaikkea näyttävyys. Siinä muutama peruste kolmisen vuotta sitten markkinoille ilmestyneiden suurlaattojen koko ajan kasvavalle suosiolle. Uuden valmistustekniikan ansiosta rakentajilla ja sisustajilla on nyt käytössään laatta, jonka käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Suurlaatoiksi kutsutaan keraamisia laattoja, jotka ovat kooltaan vähintään 1 m x 1 m. Suurimmat laatat ovat tällä hetkellä jopa 1,6 m x 3,2 m. Paksuudeltaan suurlaatat voivat ohuimmillaan olla vain 3 mm ja paksuimmillaan 20 mm, minkä ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin.

Laatat valmistetaan Italiassa kehitetyllä continua-menetelmällä, jossa massa puhalletaan liukuhihnalle ja puristetaan kahden rullan välissä, 25 000 tonnin voimalla. Koska tämä pastakoneeksikin kutsuttu puristin on avoin sivuilta, jää laattaan huomattavasti vähemmän jännitettä kuin perinteisessä laatan valmistuksessa. Tämän ansiosta laatta ei halkea helposti ja tarvittaessa jopa taipuu – kolmemetristä suurlaattaa voidaan asentaa kaarelle jopa viiden metrin säteellä. Suurlaattaa on siis helppo käsitellä ja se kestää erinomaisesti iskuja.

Sopii mihin vain

Monipuolisuutensa ansiosta suurlaatta soveltuu lähes mihin käyttötarkoitukseen tahansa. Se on pintana elintarvikekelpoinen, imemätön ja hygieeninen – ja kestää hyvin sekä kuumuutta että pakkasta. Sisätiloissa se käy niin seinien, lattioiden, keittiötasojen kuin muidenkin kalusteiden pinnoitukseen. Erityisen tärkeää on, että oikea tuote valitaan aina kohteen mukaan laattatoimittajan kanssa. Ulkotiloissa suurlaattoja voidaan käyttää julkisivuissa joko suoralla laastikiinnityksellä tai taustatuulettuvana rakenteena.

Ehkä tyypillisimmillään suurlaattoja on käytetty seinien pinnoituksessa, keittiötasoissa, välitiloissa ja julkisivuissa. Suurlaattoja voi bongata muun muassa Leppävaaran uimahallin seiniltä, panimoravintola Bryggerin baaritiskiltä, Kauppakeskus Ainoan seiniltä Tapiolassa ja oululaisen Kauppakeskus Valkean julkisivusta.

Sen lisäksi, että suurlaatat ovat pintoina helppohoitoisia, kestäviä ja saumattomia, niillä on lisäksi yksi lyömätön etu: luonnonkivikuvioidussa suurlaatassa kuvio ja tuntuma vastaavat täysin luonnonkiveä, joten niiden avulla voidaan toteuttaa luonnonkivipinta kohteissa, joissa luonnonkiven käyttö ei ole ollut aiemmin mahdollista. 

Ehkä erikoisin esimerkki siitä, mihin suurlaatta tarvittaessa ihan konkreettisestikin taipuu, löytyy Italiasta, jossa Milanon ja Napolin välillä kulkevan A1-moottoritien tunnelin seinät on päällystetty suurlaatoilla. Laattoja on käytetty peräti 175 000 neliön alueella – ja ne on todellakin asennettu kaarelle!

ABL-Laatoilla kattava valikoima

Sen jälkeen, kun suurlaatat ilmestyivät markkinoille kolme vuotta sitten, on myös niiden valikoima kasvanut hurjaa vauhtia. ABL-Laatoilta löytyy tällä hetkellä kattava valikoima suurlaattoja, kaikkiin käyttötarkoituksiin. Erilaisia kuoseja löytyy varastosta jo kymmeniä. ABL tuo myös maahan erityisesti suurlaattojen kiinnitykseen tarkoitettuja erikoislaasteja ja järjestää jatkuvasti suurlaattoihin liittyvää koulutusta sekä suunnittelijoille että asentajille.

ABL-Laattojen panostus suurlaattoihin näkyy vahvasti myös ABL:n uudessa leikkaamossa. Siellä pystytään tänä päivänä toteuttamaan suurlaatoista aivan mitä tahansa. Erikoiset muodot ja jiirisahaukset ovat leikkaamon arkipäivää.