Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Laattaleikkaamossa tehdään taidetta

06.09.2016

ABL:n kolme vuotta sitten perustettua laattaleikkaamoa työllistävät tavallisten rakennus- ja sisustusprojektien lisäksi myös hieman toisenlaiset hankkeet. Yksi niistä on yhteistyö Samujin suunnittelijoiden kanssa. Tämän työn hedelmiä voi ihailla tällä viikolla ABL Artesan x Samuji Designer -näyttelyssä, joka on yksi Helsinki Design Weekin Showroom Walk -tapahtumista. 

Aya Iwaya  ”A living Form”

Samuji Housen Erottajankadun myymälässä oleva näyttely esittelee, mitä tapahtuu, kun laatta-artesaanille ja suunnittelijoille annetaan vapaat kädet - eli suunnittelijat, joiden materiaaleina on yleensä kangas ja paperi, ovatkin nyt tarttuneet keramiikkaan ja luonnonkiveen, laatta-artesaanin tärkeällä avustuksella. Lopputulos on jotakin, mitä tällä saralla ei ole ennen nähty.

Pasi Kärkkäinen-Tunkelo ”Edge Table Lamps”

Esillä on yhteensä 13 luonnonkivistä, kuten onyxista ja marmorista, sekä keraamisista suurlaatoista valmistettua taideteosta ja tuotetta, joiden inspiraationa ovat olleet niin runot, kansantarut kuin toiveetkin. Teokset ovat graafisen suunnittelijan Aya Iwayan, muotoilija Pasi Kärkkäinen-Tunkelon sekä ABL:n leikkaamon laatta-artesaanin Tapio Silvastin käsialaa. 

Aya Iwaya ”A Living Form”

- Ayan graafiset työt olivat todella selkeitä, niihin piti vain löytää sopiva tapa saada ne esille. Pasin kanssa taas lähdimme liikkeelle hänen melko valmiista ideoistaan ja luonnoksista, joihin piti etsiä materiaali ja viimeistellä toteutus. Osa ideoista sai suoraan alkunsa esimerkiksi kiven ulkonäöstä tai ominaisuudesta, Tapio Silvast kertoo näyttelyn syntyprosessista.

Pasi Kärkkäinen-Tunkelo ”Icebergs”

Pasi Kärkkäinen-Tunkelo ”Face Stools”

Itseoppinut artesaani

Tapio Silvast on itseoppinut laatta-artesaani, jonka kiinnostus erityisen haastaviin, suunnittelua ja aikaa vaativiin luonnonkivien ja keramiikan työstötöihin alkoi kolme vuotta sitten, kun ABL:n laattaleikkaamo aloitettiin ja ensimmäinen työstökone, CNC-siltasaha, hankittiin.

- Sen jälkeen kun tajusin uusien koneiden ja erilaisten luonnonkivien luomat mahdollisuudet, aika paljon on tullut pajalla omalla ajalla testailtua ja perehdyttyä aiheeseen. Materiaalioppia olen saanut myös Italiasta, Tapio kuvailee omaa laatta-artesaanin polkuaan. 

- Tämä työ on paljon muutakin kuin leikkaamista – kuten jyrsimistä, hiomista, kiillottamista, kasaamista ja asentamista, Tapio havainnollistaa, ja korostaa, että luovuutta ja omaa näkemystäkin tarvitaan paljon.

- Suunnittelen myös itse ja välillä muokkailen asiakkaiden suunnitelmia, jotta ne olisivat toteutettavissa.

Haastavat projektit

Samuji-projektin kaltaisia erikoisia työtehtäviä ABL:n laattaleikkaamoon tulee noin 10-20 vuodessa. Valtaosa täydellä kapasiteetilla pyörivän leikkaamon tehtävistä on perinteisempiä sisustusprojekteja - esimerkiksi keraamisista suurlaatoista valmistettavia keittiöiden pöytätasoja leikkaamossa valmistuu vuosittain satoja.

Mikä tekee erikoisprojektista haastavan, se riippuu monesta asiasta.

- Haastavia toimeksiantoja ovat usein sellaiset työt, joissa halutaan käyttää niin isoja kiviä kuin mahdollista. Tosin niissä ei ole haastavaa niinkään työstöt vaan mitoitus, kuljetus ja asennus. Marmori on myös materiaalina melko arvokasta, joten aina sitä haluaa, että työ onnistuu kerralla – samaa erää ei ole välttämättä enää saatavilla, jos jokin menee rikki, Tapio kuvailee. 

Joskus käy niinkin, että on sanottava ”ei” asiakkaan pyynnölle. Silloin on yleensä kyse siitä, että pyydetty asia on yksinkertaisesti joko liian iso – tai pieni – toteutettavaksi. Mutta yleensä näissäkin tapauksissa kompromissiratkaisu löytyy.

Mutta mikä onkaan leikkaamon seuraavaa haaste?

- Yksi 450 kiloa painava graniittisaareke pitäisi kuljettaa ja asentaa 4. kerrokseen, Tapio vastaa.

Eiköhän sekin onnistu, näiltä ihmeidentekijöiltä.