Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Iso Omena laajeni tyylillä

22.08.2016

Ison Omenan uudessa laajennusosassa kuljetaan ABL:n toimittamien laattojen päällä. Kaksi vuotta kestäneen mittavan laatoitusprojektin lopputuloksena näyttäytyy entistä valoisampi, eläväisempi ja maanläheisempi kauppakeskus. 

Kun laajennusosan laatoitusta lähdettiin pohtimaan, pyrkimyksenä oli säilyttää osin samaa henkeä, kuin vanhan osan laatoituksessa, jotta kontrasti alueiden välillä ei muodostuisi liian suureksi. Mutta muutoksiakin haluttiin. 

- Tavoitteena oli, että uusi laatoitus olisi vaaleampi kuin vanhan osan kalkkikivilaatoitus, jonka liiasta tummuudesta on tullut jonkun verran palautetta. Halusimme myös eläväisempää pintaa, joka ei kuitenkaan olisi liian räikeää. Jotain kiven ja betonin oloista laattaa haimme, joka kestäisi myös kovaakin kulutusta, muistelee projektissa alusta asti mukana ollut arkkitehti Ami Oja valintaprosessia.

Lopputuloksena päädyttiin italialaisen Provenzan Inessence-sarjan keraamiseen laattaan, joka on paitsi tyylikäs, myös käytössä erittäin kestävä ja helppohoitoinen laatta.

Laituritunnelmaa ja kontrasteja

Kauppakeskuksen, bussiterminaalin ja wc-tilojen laatat ovat kaikki samaa mallia ja väriä, mutta alueiden laattakoot vaihtelevat. Ehkä mielenkiintoisin laattakoko löytyy bussiterminaalista, jossa päädyttiin käyttämään pitkulaista, 20x120 cm:n laattaa.

- Meitä alkoi kovasti houkuttaa ajatus siitä, miten laatassa oli tuossa koossa jopa eräänlaista puupinnan henkeä, joka sopi hyvin tilan aaltoilevaan, veden elementtiä toistavaan arkkitehtuuriin. Pitkulaisella laatalla saavutettiin ikään kuin ”laiturifiilis”, Oja havainnollistaa.

Vastaavasti wc-tiloissa päädyttiin käyttämään 10x10 cm:n laattaa, joka teki pinnasta tavallista eläväisemmän. Vaikka laatoitus on joka puolella laajennusosaa samaa, vaaleahkoa sävyä, paikoitellen tehosteena käytettiin myös tummempaa laattaa, kuten esimerkiksi torialueella. Myös portaisiin ja liuskien edustalle ladottiin tummemmilla laatoilla kontrastialueita, joita julkisen tilan esteettömyysvaatimukset edellyttävät.

Hedelmällistä yhteistyötä

Yhteistyö ABL-Laattojen ja Ison Omenan laajennusosan suunnittelusta vastanneen arkkitehtitoimisto HKP:n välillä on ollut kiitettävän saumatonta ja hedelmällistä koko projektin ajan.

- Kävimme alussa läpi useampia laattatoimittajia, mutta aika pian selvisi, että ABL-Laatoilta löytyisi sopivin valikoima. Yhteistyö ABL:n kanssa on sujunut alusta lähtien erittäin hyvin, arkkitehti Ami Oja kehuu projektikumppania.

Vaikka ABL-Laatoilla onkin erittäin mittava kokemus isojen, julkisten laatoitusprojektien toteuttamisesta, hakee Ison Omenan laajennusosan laatoittaminen kokoluokassaan silti vertaistaan. Kauppakeskukseen on jo nyt toimitettu lähes 15 000 neliön edestä laattoja, ja määrä kasvaa entisestään, kunhan laajennusosan toinen vaihe valmistuu keväällä 2017.