Anna meidän helpottaa työtäsi!

Anna meidän helpottaa työtäsi!
Kerro millaista laattaa etsit ja me etsimme sen sinulle puolestasi. 
Laita meidät töihin puolestasi


Palvelumme sekä etänä, että normaalisti turvaohjeita noudattaen.
Saavuthan luoksemme vain jos tunnet olosi terveeksi. Meidät saat kiinni abl@abl.fi ja puhelimitse (09) 350 8700

Alkuperäisiä värejä kunnioittaen

31.10.2016

Miten korjata vanhaa uudella tekniikalla - ja samalla säilyttää alkuperäinen henki ja väritys? Mannerheimintie 170:ssä tuo julkisivusaneerauksille niin tyypillinen ongelma ratkaistiin räätälöidysti, tätä projektia varten suunnitelluilla keraamisilla laatoilla. Lopputulos on hatunnosto 80-luvun muotokielelle ja värimaailmalle, moderneinta tietotaitoa käyttäen.

Ennen
Jälkeen

Moni 80-luvulla valmistunut rakennus on verhoiltu betonisandwich-elementeillä, jossa ulompana on klinkkeripinta. Ajan myötä tuo betonin ulkokuoreen kiinnitetty klinkkeri on kuitenkin osoittautunut huonoksi ratkaisuksi, klinkkerit kun putoilevat. Näin on käynyt myös Mannerheimintie 170:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Saneerauksen tultua ajankohtaiseksi ongelman kuitenkin muodostivat julkisivun ulkoasuun liittyvät vaatimukset.

- Vaikka rakennus ei varsinaisen rakennussuojelun piiriin kuulukaan, on kaupunkikuvaneuvottelukunta antanut aikanaan lausunnon, jossa esitettiin, että kehitettäisiin sellainen saneerausratkaisu, joka säilyttäisi tämän 1980-luvun arkkitehtuurityylin alkuperäisen ilmentymän.  Eli julkisivun henki piti korjatessa säilyttää, kertoo projektista vastannut arkkitehti Kai Lohman saneerausurakan alkuasetelmista.

Eri saneerausmenetelmiä testatessa kokeiltiin muun muassa lämpörappausta, joka ei kuitenkaan toiminut, koska lopputulos olisi ollut hengeltään aivan erilainen kuin alkuperäinen klinkkeri. Myös tiililaattapintaista kevyttä verhoilua oli jossain vaiheessa ehditty testata, mutta sen ongelmaksi nousivat taas värivaatimukset. 

- Värit ovat koko ajan olleet erittäin tärkeitä tässä hankkeessa. Värien luonne haluttiin säilyttää ja erityisesti ajalle tyypillinen sininen sävy. Tiililaatoissahan tarjolla olisi ollut pelkkiä maavärejä, Lohman toteaa .

Räätälöidyt värit ja mitoitukset

Ratkaisu löytyi lopulta ABL-Laattojen keraamisista laatoista.

- Tässähän on käytetty kolmea eri sävyä: sinistä, vaaleanpunaista ja vaalea beigeä. ABL oli ainoa, joka pystyi esittämään ja tekemään sellaiset sävyt, jotka vastasivat alkuperäisiä ja kelpasivat myös rakennusvalvontaan, Lohman korostaa.

Vanhat klinkkerit olivat kokoa 15 x 15. Valesaumojen avulla ABL:n laattoihin saatiin tuo sama laattakorkeus toistumaan. Joka kolmas sauma on siis elementtisauma ja sen jälkeen aina kaksi valesaumaa. Myös muita keinoja käytettiin, kun uusia keraamisia laattoja sovitettiin vanhaan pintaan, jossa ikkunat paikoitellen olivat keskenään eri kohdissa ja erimittaisia.

- ABL:llä oli valmiina laatan värinen pystyalumiiniprofiili, joka laitettiin pystysaumoihin. Näin saatiin varjo pois, eivätkä pystysaumat ja erimittaisuus korostu. Uudistuotantoa kun tehdään, voidaan ottaa mitoituksia huomioon, mutta korjausrakentamisessa on juuri tämä aina haasteellista, että laattojen pitää soveltua vanhaan vaihtelevaan mitoitukseen ja ABL:n kanssa se onnistui, Lohman kertoo.

Samalla kun vanha irtoileva klinkkeripinta korvattiin kestävämmällä keraamisella laatalla, saavutettiin myös muita etuja.

- Kun betonisandwichpinta purettiin, lämpöeristystä lisättiin ja alumiiniranka asennettiin, saimme myös parannettua energiatehokkuutta. Näissä korjaushankkeissa se on aina hyvin tärkeää, Lohman muistuttaa.