Keräilylista

Julkisivusaneeraus alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen

Onko julkisivuremontti ajankohtainen ja kiinnostuit keraamisista julkisivuratkaisuista? Ole meihin yhteydessä, niin autamme sinua projektissa.

Miten korjata julkisivu – ja samalla säilyttää uudessa julkisivussa rakennuksen alkuperäinen ilme? Mannerheimintie 170:ssä tuo julkisivusaneerauksille niin tyypillinen ongelma ratkaistiin räätälöidysti, tätä projektia varten suunnitelluilla keraamisilla julkisivulankuilla. Lopputulos on tähän päivään tuotu hatunnosto 1980-luvun muotokielelle ja värimaailmalle.

Moni 1980-luvulla valmistunut rakennuksen julkisivu on verhoiltu betonisandwich-elementeillä, jossa uloimpana on klinkkeripinta. Ajan myötä tuo betonin ulkokuoreen kiinnitetty klinkkeri on kuitenkin osoittautunut huonoksi ratkaisuksi, klinkkerit putoilevat. Näin kävi myös Mannerheimintie 170:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Julkisivuremontin tultua ajankohtaiseksi ongelman kuitenkin muodostivat julkisivun ulkoasuun liittyvät vaatimukset.

Alla näet kuvat talon julkisivusta ennen ja jälkeen julkisivuremontin, vasemmalla alkuperäinen ulkoasu ja oikealla päivitetty ilme – wau, mikä muodonmuutos!

Tästä syystä keraaminen julkisivulankku sopii julkisivusaneerauksiin

– Vaikka rakennus ei varsinaisen rakennussuojelun piiriin kuulukaan, on Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta antanut aikanaan lausunnon, jossa esitettiin, että kehitettäisiin sellainen saneerausratkaisu, joka säilyttäisi tämän 1980-luvun arkkitehtuurityylin alkuperäisen ilmentymän.  Eli julkisivun henki piti korjatessa säilyttää, kertoo projektista vastannut arkkitehti Kai Lohman julkisivusaneerausurakan alkuasetelmista.

Eri saneerausmenetelmiä testatessa kokeiltiin muun muassa lämpörappausta, joka ei kuitenkaan toiminut, koska lopputulos olisi ollut hengeltään aivan erilainen kuin alkuperäinen klinkkeri. Myös tiililaattapintaista kevyttä verhoilua oli jossain vaiheessa ehditty testata, mutta sen ongelmaksi nousivat taas värivaatimukset. 

– Värit ovat koko ajan olleet erittäin tärkeitä tässä hankkeessa. Värien luonne haluttiin säilyttää ja erityisesti ajalle tyypillinen sininen sävy. Tiililaatoissahan tarjolla olisi ollut pelkkiä maavärejä, Lohman toteaa.

Julkisivulankkuihin räätälöidyt värit ja mitoitukset

Ratkaisu löytyi lopulta ABL-Laattojen keraamisista julkisivulankuista.

– Tässähän on käytetty kolmea eri sävyä: sinistä, vaaleanpunaista ja vaalea beigeä. ABL-Laatat oli ainoa, joka pystyi esittämään ja tekemään sellaiset sävyt, jotka vastasivat alkuperäisiä ja kelpasivat myös rakennusvalvontaan, Lohman korostaa.

Vanhat klinkkerit olivat kokoa 15x15 cm. Valesaumojen avulla keraamisiin julkisivulankkuihin saatiin tuo sama laattakorkeus toistumaan. Joka kolmas sauma on siis elementtisauma ja sen jälkeen aina kaksi valesaumaa. Kaikki räätälöinnin keinot olivat käytössä, kun uusia keraamisia julkisivulankkuja sovitettiin vanhaan pintaan, jossa ikkunat paikoitellen olivat keskenään eri kohdissa ja erimittaisia.

ABL-Laatoilla oli valmiina laatan värinen pystyalumiiniprofiili, joka laitettiin pystysaumoihin. Näin saatiin varjo pois, eivätkä pystysaumat ja erimittaisuus korostu. Uudistuotantoa kun tehdään, voidaan ottaa mitoituksia huomioon, mutta korjausrakentamisessa on juuri tämä aina haasteellista, että laattojen pitää soveltua vanhaan vaihtelevaan mitoitukseen ja ABL-Laattojen kanssa se onnistui, Lohman kertoo.

Energiatehokas julkisivusaneeraus keraamisella julkisivulankulla

Samalla kun vanha irtoileva klinkkeripinta korvattiin kestävämmällä keraamisella julkisivulankulla, saavutettiin myös muita etuja. – Kun betonisandwichpinta purettiin, lämpöeristystä lisättiin ja alumiiniranka asennettiin, saimme myös parannettua energiatehokkuutta. Näissä korjaushankkeissa se on aina hyvin tärkeää, Lohman muistuttaa.