My Quote

Oppimisprojekti Metropolian kanssa: Keramiikan uudet ulottuvuudet

Kiinnostuitko keramiikan hyödyntämisen mahdollisuuksista yllättävissäkin yhteyksissä? Ota rohkeasti yhteyttä ja kehitetään jotain uutta ja upeaa yhdessä.

Keramiikan uudet ulottuvuudet -näyttelyssä tarkastellaan ikiaikaista materiaalia tuoreella otteella. ABL-Laattojen ja Metropolian muotoilijaopiskelijoiden näyttely on esillä Helsinki Design Weekillä 2019.

Keramiikan uudet ulottuvuudet -näyttelyssä tarkastellaan ikiaikaista materiaalia tuoreella otteella. ABL-Laattojen ja Metropolian muotoilijaopiskelijoiden näyttely on esillä Helsinki Design Week 2019 ajan Erottaja2:ssa.

Voiko keramiikka olla pehmeää, miten keramiikan ylijäämä voidaan hyödyntää ja kuinka litteä pinta herätetään eloon – näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Metropolian muotoilijaopiskelijoiden ja ABL-Laattojen näyttelyssä Design Weekin aikaan.

Näyttelyn taustalla on oppimisprojekti, jossa muotoilija Pasi Kärkkäinen-Tunkelon kurssin aikana muotoilijaopiskelijat loivat ABL-Laatoille visioita siitä, miten keramiikkaa voitaisiin hyödyntää uusilla alueilla, ja kuinka muotoilulla voidaan luoda ja kehittää täysin uutta liiketoimintaa. Kolmen suunnittelijakollektiivin voimin ja ABL-laattojen tuella syntyi näyttely, josta katsojat pääsevät nauttimaan hulppeassa Erottajan palatsin miljöössä.

– Näyttelystä tulee varmasti hieno ja toivon, että se inspiroi ja antaa uusia näkökulmia keramiikkaan ja sen käyttömahdollisuuksiin, opiskelija Laura Laamanen summaa tunnelmat ennen näyttelyä.

– Meidän kaikkien työt ovat hyvin erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuja mikä on jo itsessään hyvä esimerkki siitä kuinka monipuolinen materiaali on kyseessä. Keramiikan rajana on vain mielikuvitus, sanoo Noora Karila

Yrityksen ja opiskelijoiden yhteistyö opettaa molempia

Helsinki Design Weekin juhlavuoden teema on oppimisilmasto, ja ABL-Laattojen ja Metropolian yhteistyö osui siihen täydellisesti.

– Yhteistyöt erilaisten toimijoiden välillä ovat aina hedelmällisiä. Erilaisten toimintatapojen, ajatusmaailmojen ja taitojen yhdistäminen luo positiivista haastamista ja kehittymistä puolin ja toisin. Yhdessä tekeminen ABL-Laattojen kanssa on ollut tekijänä rohkaiseva kokemus, opiskelija Elina Sahlgren kertoo.

– Oli hienoa päästä tutustumaan syvemmin keraamiseen laattaan materiaalina, sen mahdollisuuksiin ja haasteisiin. ABL-laattojen tyypit ottivat ideamme hienosti vastaan ja tukivat prosessiamme sen kaikissa vaiheissa, Hertta Korhonen kertoo mietteitään yrityksen ja koulun yhteistyöstä.

Keramiikka on ikiaikainen materiaali, jonka parhaat puolet - ekologisuus ja kestävyys - korostuvat tässä ajassa. Opiskelijoita rohkaistiin ja haastettiin kurssin alusta asti ajattelemaan sitä uudella tavalla, vapaasti ja luovasti.

– Jotta voidaan löytää uusia mielenkiintoisia ratkaisuja, tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. ABL-Laatat on toiminut äärimmäisen positiivisena ja kannustavana yhteistyökumppanina. Rajattomuus ja ennakkoluulottomuus korostuu myös lopputuloksessa, Onni-Vilhelm Ojanen kiteyttää ja kertoo, että näyttelyssä on luvassa “henkeäsalpaavaa herkkyyttä, pehmeää kiveä ja uhmakasta aaltoa”.

Ailahdus


Staattisen suurlaatan muuntuminen orgaaniseksi pinnaksi.

“Näyttelytyömme on ABL-Laattojen erikoisuudesta, keraamisesta suurlaatasta valmistettu pinta, joka voi toimia esimerkiksi väliseinänä. Ideaa pystyy hyödyntämään useissa eri pinnoissa ja tiloissa eri kokoisena. Se hajottaa valoa, akustoi ja rajaa tilaa. Sitä voi käyttää vaikka istuimena tai pöytänä.”


Tekijät: Onni-Vilhelm Ojanen, Hanna Väinölä, Hertta Korhonen.

Kuura


Kuura on keraamisista laatoista valmistettu modulaarinen tilanjakaja, joka on muokattavissa moneen tilaan. 


“Koko voi jatkossa vaihdella yksittäisestä koriste-esineestä suuriin tilaratkaisuihin asti. Inspiraatio Kuuraan lähti keraamisten suurlaattojen ylijäämän hyödyntämisestä ja ajatuksesta, miten laattoja voisi käyttää sisustuksessa uudella tavalla. Laattojen kovuuden vastapainoksi inspiraatiota haettiin luonnosta ja orgaanisista muodoista.”


Tekijät: Laura Laamanen, Venla Anttila.

Tuntu


Voiko kivi olla pehmeä? Keraamisen laatan pehmeän puolen löytäminen.

“Työmme inspiraatio lähti vastakohdista. Halu etsiä ja löytää materiaalista jotain, mitä se ei meille itsessään selvästi viestitä. Helposti jymähdämme johonkin tiettyyn mielikuvaan ja ajatusmalliin. Niiden rikkominen sekä avaaminen on mielenkiintoista ja usein tarpeellista muutoksen aikaansaamiseksi. Työssämme haluamme selvittää, miten kova keramiikka voikin olla pehmeää? Ja, kuinka materiaali sopisi sille ei niin ominaiseen käyttöön. Tuntu on keraamisista laatoista koottu “kangas” joka toimii esimerkiksi tuolin päällysenä tai mattona. Tuntu sopii niin julkisiin tiloihin sekä sisä-ja ulkokäyttöön. Muotokieleltään Tuntu on orgaaninen ja muistuttaa luonnon kiviä tai moniväristä sammalmätästä.” 


Tekijät: Elina Sahlgren, Noora Karila.

Dimensio - keramiikan uudet ulottuvuudet osana Erottaja2:n Room with a View -näyttelyä 2019.