My Quote

17 faktaa keraamisista lattialaatoista ja seinälaatoista

Voimmeko olla avuksi projektissa? Ota yhteyttä, niin etsitään yhdessä paras ratkaisu.

Useimmin kysytyt kysymykset laatoista - seinälaatat, lattialaatat, kuivapuristelaatat, märkäpuristelaatat, rektifioidut laatat käydään nyt läpi ABL-Laattojen kysymys- ja vastauspalstalla.

Mitä olet aina halunnut tietää laatoista? Kokosimme tähän vastauksia useimmin kysytyt kysymykset keraamisista laatoista.

Meiltä löydät kattavimman valikoiman seinälaattoja ja lattialaattoja koteihin, julkisiin tiloihin, julkisivuihin ja uima-altaisiin. 

1. Mitä eroa on kuivapuriste- ja märkäpuristelaatalla?

Laattoja valmistetaan erilaisilla tuotantomenetelmillä. Kuivapuristelaatat valmistetaan muotissa ja märkäpuristelaatat valmistetaan suulakepuristusmenetelmällä. Keraamiset kuivapuristelaatat ovat mittatarkempia. Kuivapuristelaatoista valmistetaan klinkkereitä ja kaakeleita. Märkäpuriste-valmistusmenetelmällä valmistetaan esimerkiksi uima-allaslaattoja, jossa tarvitaan erilaisia muotokappaleita.

2. Mitä eroa on lasitetulla ja lasittamattomalla lattialaatalla?

Lasitetulla lattialaatalla on lasite laatan pinnassa. Lasite suojaa pinnan veden imeytymiseltä ja helpottaa puhtaanapitoa. Lasitettu laatta on usein liukkaampi kuin lasittamaton laatta. Lasitettu laatta ei kestä kulutusta yhtä paljon kuin lasittamaton laatta.

3. Mitä eroa on hiotulla ja hiomattomalla keraamisella laatalla?

Hiottu laatta on timanttilaikoilla kiiltäväksi hiottu keraaminen laatta.

4. Voiko isoa laattaa laittaa pieneenkin tilaan?

Jos seinäpinnat ovat selkeitä ilman ulokkeita tai kulmia, voidaan pienet tilat laatoittaa suurikokoisilla laatoilla. Isot laatat ruuduttavat vähemmän ja antavat tilavamman vaikutelman.

5. Kannattaako valita lattian saumaväri lähelle lattialaatan väriä?

Yleensä kannattaa valita hyvin neutraali saumaväri, joka on saman sävyinen tai vaaleampi kuin laatan väri. Saat meiltä myös laatoitustarvikkeet projektiisi.

6. Soveltuuko lattialämmitys yhteen laatan kanssa?

Lattialämmitys soveltuu erinomaisesti yhteen laatan kanssa. Keraaminen laatta varastoi lämpöenergiaa ja luovuttaa sitä tasaisesti huonetilaan. Lattialämmitys vaatii joustavan kiinnityslaastin luokkaa S1 tai S2.

7. Voiko vanhojen laattojen päälle laatoittaa?

Vanhan laatan päälle voi laatoittaa. Kuitenkin ennen laatoitusta on varmistettava, ettei laatan takana ole kosteusvaurioita. Lisäksi on tarkistettava, että vanhat laatat ovat hyvin alustassa kiinni ja ettei vanhan laatan pinnassa ole rasva- tai likakalvoa. Pinta hiotaan karheaksi ennen laatoitusta. Laatoitukseen tulee käyttää kiinnityslaastia, jota suositellaan tähän tarkoitukseen.

8. Miten laatat pidetään puhtaana?


Laatat ovat helppohoitoinen pintamateriaali kodeissa ja julkisissa tiloissa. Tärkeää on huolehtia asennuksen jälkeisestä puhdistuksesta, jotta sementti- ja kalkkijäämät saadaan poistettua laatan päältä. Noudata siivousohjeita.

9. Miten laattojen saumat pidetään puhtaana?

Laattasauma on huokoinen sementtipohjainen tai epoksipohjainen tuote. Epoksipohjaista laattasaumaa ei tarvitse suojata, koska epoksisauman vedenimukyky on 0 %. Sementtipohjaisten laattasaumojen vedenimukyky on 4-15 % ja ne voivat likaantua pintaa syvemmältä. Tarvittaessa voidaan käyttää erillistä laattasaumasuojaa.

10. Mikä laatta kestää pakkasta? Mikä laatta soveltuu ylipäätään ulos?

Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että laatat, joiden vedenimukyky on 1 % tai sen alle, ovat pakkasenkestäviä. Poikkeuksena ovat Terracotta- ja luonnonkeramiikkalaatat. Jos laatat asennetaan ulos kävelyalueelle, on riittävä liukuesteisyys varmistettava. Ulkolaatoituksissa tulee tarkastaa, että alusta, rakenne ja laastit ovat säänkestäviä, jotta vältytään pakkausvaurioilta eli laattojen irtoamiselta.

11. Mitkä laatat soveltuvat märkätiloihin?

Lattialaatoissa on varmistettava riittävä liukuestepinta kohteen vaatimustason mukaan. Jotkut erikoiskivet ja koristelaatat eivät sovellu suihkutilaan tai vastaaviin paikkoihin, missä ne joutuisivat vesirasitukseen.

12. Mitä tarkoittaa karheusluokka ja lasitusluokka PEI?


Karheusluokat jaetaan teollisuus- ja liiketila R -luokkaan tai märkätila A, B tai C -luokkaan. R–luokat ovat välillä R9 – R13. R9-luokka on riittävä liukuesteluokka yleisiin lattiapintoihin. Liukuesteluokkia R11-R13 voidaan käyttää myös teollisuus- ja suurkeittiölattioissa. Yleisiin märkätiloihin suositellaan vähintään B-liukuesteluokkaa.

PEI-luokat ovat asteikolla 1-5. PEI-luokituksella tarkoitetaan laatan lasitteen kestävyyttä: 1 on vähiten kestävä kestävyysluokka ja 5 kestää kovinta kulutusta. Pääsääntöisesti lattiakäytössä ei saa käyttää alle PEI 3 -luokkaa. PEI 5 -luokkaa voidaan käyttää myymälöissä sekä vastaavissa tiloissa. Lue lisää Laattaoppaasta.

13. Soveltuuko lasimosaiikki lattiaan?


Kaikki lasimosaiikit eivät sovellu lattiakäyttöön. Varmista asiantuntevilta myyjiltämme tuotteen soveltuvuus lattiakäyttöön.

14. Soveltuvatko luonnonkivet märkätiloihin, kuten esimerkiksi suihkun alle lattiaan?


Kaikki luonnonkivet eivät sovellu märkätiloihin. Esimerkiksi kaikki hiekkakivet eivät sovellu märkätilojen lattiakäyttöön. Joissain kivilaaduissa on rautaa, jonka takia kiven pintaan voi märkätiloissa muodostua ruostetta. Varmista asiantuntevilta myyjiltämme valittujen luonnonkivien soveltuvuus märkätilan lattiaan.

15. Mikä on Hytect-pinnoite eli titaanidioksi-pinta?


Titaanidioksidi-pinnoite on keraamisten laattojen pintakäsittelymenetelmä, jonka ansiosta laatta on hydrofiilinen ja helposti puhdistettava. Laatan pintaan korkeassa lämpötilassa poltettava titaanioksidi (TiO2) muodostaa katalyysireaktion, joka reagoi valon, hapen ja ilmankosteuden kanssa. Titaanioksidilla on fotokatalyyttinen ominaisuus: se pystyy hajottamaan orgaanisia yhdisteitä kuten bakteereita UV-valon avulla. Kun Hytect-käsitellyn laatan pinnalle pääsee vettä, se ei jää pisaroiksi laatan pinnalle, vaan levittäytyy tasaisesti ja tunkeutuu lian alle. Näin Hytect–käsitellyn laatan pinta puhdistuu veden ja valon yhteisvaikutuksen ansiosta.

16. Mitä tarkoittaa leikattureunainen eli rektifioitu laatta?

Kuivapuristelaatan reunat hiotaan tai leikataan mittatarkaksi, jolloin laatat ovat puskusaumamahdollisia. Usein parhaimman tuloksen saa n. 1-2 mm:n saumalla. Tutustu rektifioitujen laattojen valikoimaan.

17. Laattojen saumaus: minkä levyisellä saumalla voi laatoittaa?

Laattasaumat ovat 2-10 millimetrin levyisiä. Laattasauman leveyteen vaikuttaa laatan mittatarkkuus. Varmista myyjältä, mikä on minimisauma valituille laatoille. Yleensä kannattaa laatoittaa mahdollisimman pienellä saumalla, koska sauma on heikoin kohta laatoituspinnasta. Pienen saumakoon mahdollistaa leikattureunainen (rektifioitu), mittatarkka laatta.  

Etkö löytänyt etsimääsi? Ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua!